“Στην μητέρα μου Ελένη που θα κατακρεουργούσε με αγάπη και κομψά, τον οποιονδήποτε είχε έστω την παραμικρή ιδέα, ότι "πρέπει να είναι οι αδύναμοι οι προορισμένοι να υποφέρουν”…

Αυτή είναι η αφιέρωση στον πρόλογο του Καινούργιου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη στο Μιλάνο , με τίτλο «είναι οι αδύναμοι προορισμένοι να υποφέρουν;»

«Οι αδύναμοι υποχωρούν και αποδέχονται». Εμπνευσμένος από τον διάλογο των Μηλίων στο Θουκιδίδη , «…Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»

Στο Θέατρο Parenti, ιστορικό με πρωτοβουλίες που πάνε  πίσω, στον χρόνο ,ώστε να ' Υπερηφανεύεται για την πρώτη παρουσίαση του Γκορμπατσόφ, στην Ευρώπη. Δεν είναι και λίγο.

Για την  εκδήλως έμαθα από το μπλογκ του Guido Brerο, οικονομολόγου, ότι θα έπαιρνε μέρος, μαζί με τον Nicola Porro δημοσιογράφο παρουσιαστή, στην βραδιά την αφιερωμένη στον Βαρουφάκη.

Λέω δεν πάω; Και πήγα. Η είσοδος ελεύθερη, όπου με  φόβο μην τελειώσουν οι θέσεις, βρέθηκα μια ώρα σχεδόν πριν να είμαι στην ουρά. Πολλές κυρίες, μιας κάποιας ηλικίας σιτεμένες, καταγοητευμένες φανς, όρθιες με αρθριτικά, να ανυοπομονούν, να τον ακούσουν. Αστειεύομαι, απλά έτυχα σ αυτό το γκρουπάκι.

Αλώστε, Ο Βαρουφάκης είναι ροκ. Δεν είναι πολιτικός, αλλά ροκ είναι χωρίς καμμιά αμφιβολία. Τόσο που σε κάνει να σκεφτείς:

Βρε μπας και μας τελείωσε το είδος “πολιτικοί” και πρέπει να το δω από άλλη γωνία; Το λέω εγώ που δεν είμαι φαν του, έτσι κι αλλιώς. Η σκηνική του παρουσία άψογη, αναμφισβήτητο το ότι διαθέτει στόφα σταρ. Το δράμα σ αυτές τις περιπτώσεις που κόβει το 50% της αμεσότητας, είναι η μετάφραση .Οι θεατές που καταλάβαιναν αγγλικά, είχαν άμεση αντίδραση, σε σχέση με τους Ιταλούς που περίμεναν την μεταφράστρια.

Έχοντας συνομιλητές έναν αριστερό οικονομολόγο, από τις καλύτερες πένες σε μυθιστορηματική περιγραφή της Οικονομίας και έναν βαριά νεοφιλελεύθερο δημοσιογράφο παρουσιαστή, που μπορεί να διαφωνείς, αλλά τον ακούς. Δεν είναι όλοι οι νεοφιλεύθεροι ηλίθιοι. Υπάρχουν κι αυτοί που θες να τους δείρεις μεν, αλλά που πριν, έχουν στοιχεία και επιχειρήματα να σου στηρίξουν το “γιατί” ο Φρίντμαν.

Το κίνημα που βλέπει αρχηγό του τον Γιάνης και που ευρωπαϊκά από ονόματα μεγάλα, δεν πάσχει. Υποθέτω το βιβλίο θα πουλήσει ,αν κι επειδή ο εκδοτικός οίκος TESEO της Elisabetta Sgarbi, που το εκδίδει, είναι καινούργιος μεν, έχει  άριστες δημόσιες σχέσεις δε. Από την πρώτη στιγμή  της λειτουργίας του πέρσι, σημείωσε επιτυχίες. Άσχετο αν σε εκπροσωπεί ένα κίνημα απολιτίκ, που στηρίζεται ακριβώς στην ίδια γεννεσιουργή αιτία που οδήγησε στα βράχια την ΕΕ, δηλαδή την Οικονομία. Βλέποντας το όμως από την άλλη γωνία αυτή την φορά, θεωρητικά λέγοντας στην Ευρώπη, ´ πάρτο αλλιώς βρήκες”. Διακρίνεις, ότι σήμερα οι ευρωπαίοι ψάχνονται με όλους τους τρόπους, να βρουν την άκρη. Θεωρώντας ότι είναι ανέφικτη η αλλαγή της Ένωσης, θα συμφωνήσω  όμως με το πως έκλεισε την ομιλία του ο Γιάνης (κατά τους ιταλούς), που ανέφερε ότι του το θέτουν συχνά το “ανέφικτο”.

«Στο απόλυτο σκοτάδι είναι σημαντικό να ανάψεις ένα κερί»...

Αλώστε από ότι δήλωσε ο ίδιος, όλο το περιεχόμενο του βιβλίου στηρίζεται στο ερωτηματικό, του τίτλου.

Ευχαριστούμε την συνάδελφο Νοτα Γκίνη που βρέθηκε εκεί. Το κείμενο, βίντεο και φωτογραφίες δικές της.