Από οκτώ γυναίκες αποτελείται το νεοσύστατο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο είναι δυνατό το «άρωμα» γυναίκας.

Η Εφη Αχτσιόγλου, η Λυδία Κονιόρδου, η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Ουρανία Αντωνοπούλου , η Όλγα Γεροβασίλη, η Έλενα Κουντουρά, η Θεανώ Φωτίου και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είναι οι οκτώ «εκλεκτές» του Αλέξη Τσίπρα οι οποίες καλούνται να κουβαλήσουν στις πλάτες του μερικά από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της χώρας.

Έφη Αχτσιόγλου (Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης)

Η Βενιαμίν της νέας κυβέρνησης  είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Ήδη έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός στη διαπραγμάτευση και γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη τόσο του Γ. Κατρούγκαλου όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και η αξιοποίησή της στην κυβέρνηση θεωρούνταν από πολλούς πολύ πιθανή.

Η Έφη  Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Λυδία Κονιόρδου (Υπουργός Πολιτισμού)

Ακόμη μια  έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν το όνομα της ηθοποιού , Λυδιάς Κονιόρδου η οποία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ηθοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

 Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Κατερίνα Παπανάτσιου (Υφυπουργός Οικονομικών)

Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό χαρτοφυλάκιο ανέλαβε και η Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία αποτελεί νέα άφιξη στη κυβέρνηση.

Η κ. Παπανάτσιου γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Όλγα Γεροβασίλη (Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης)

Νέα καθήκοντα για την μέχρι πρότινος κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη που πλέον αναλαμβάνει χρέη υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έλενα Κονυντουρά (Υπουργός Τουρισμού):

Η αναβαθμισμένη Έλενα Κουντουρά αναλαμβάνει χρέη υπουργού Τουρισμού

Ουρανία Αντωνοπούλου (Αναπληρώτρια Υπουργός):

 H Oυρανία Αντωνοπούλου πρόκειται να είναι από τα πρόσωπα που θα στηρίξουν την Έφη Αχτσιόγλου, ως Αναπληρώτρια Υπουργός μαζί με την Θεανώ Φωτίου που υπήρχαν και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά(Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης)

Σε σταθερή αξία αποδεικνύεται η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με την Σερραία πολιτικό να αποτελεί ένα από τα «μακροβιότερα» στελέχη της Κυβέρνησης.