Μπορεί η κυβερνητική προσπάθεια να συρθεί η Νέα Δημοκρατία στην έγκριση του ΕΣΡ να κλιμακώνεται (χθες και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις αιχμές του προς την αξιωματική αντιπολίτευση), ωστόσο στο επιτελείο Μητσοτάκη εμφανίζονται αποφασισμένοι όχι μόνον να μην υποχωρήσουν αλλά και έτοιμοι να σκληρύνουν έτι περαιτέρω τη στάση τους.

Άλλωστε, από την προηγούμενη διάσκεψη μεσολάβησαν πολλά: η εμμονή του κ. Παππά στην «αναστολή» και όχι στην κατάργηση της διάταξης, οι αιχμηρές του αναφορές στη συνέντευξη στο Σκάι και, τελικά, η ενίσχυση της γαλάζιας καχυποψίας ότι τελικός κυβερνητικός στόχος είναι να γίνουν μέσω του ΕΣΡ όσα δεν μπόρεσε να κάνει ο κ. Παππάς μόνος.

Με απλά λόγια, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ελεγχόμενο Συμβούλιο που θα υλοποιήσει τις βουλές του κ. Παππά, κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψουν. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η Ν.Δ., καθώς εκτιμά πως είναι πλέον φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να ελέγξει τις εξελίξεις μέσω του ΕΣΡ, δεν αποκλείεται να σκληρύνει τη στάση της. Να εγκαταλείψει, δηλαδή, τη μέση λύση του «παρών» και να κινηθεί προς το «όχι».

Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να μην εμφανιστεί η Ν.Δ. αποκομμένη και αδιάλλακτη αλλά και η άποψη που θα διαμορφώσει ο πρ. Πρόεδρος της Ν.Δ. και μέλος της Διάσκεψης Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε κρύψει την θέση του υπέρ της ανάγκης να λήξει η θεσμική εκκρεμότητα του ΕΣΡ.  

Τ.Τ.