ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πράσινα «γενέθλια» με τεντωμένα νεύρα

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2011, 13:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πράσινα «γενέθλια» με τεντωμένα νεύρα
Facebook Twitter Whatsapp
Τριαντά επτά χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες το ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι το Κίνημα ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας δύο μόλις χρόνια μετά από «καθαρή» εκλογική νίκη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που έκαναν το «πάρτι γενεθλίων», την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο να μην έχει ιδιαίτερα χαρύμενο κλίμα.
Τριαντά επτά χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες το ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι το Κίνημα ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας δύο μόλις χρόνια μετά από «καθαρή» εκλογική νίκη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που έκαναν το «πάρτι γενεθλίων», την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο να μην έχει ιδιαίτερα χαρύμενο κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη Μεταπολίτευση, με την τρόικα να βρίσκεται κυριολεκτικά «πάνω από το κεφάλι» των υπουργών, βαθμολογώντας τις επιδόσεις στον τομέα δράσης τους, τους πολίτες να εκφράζουν πολύ συχνά τη δυσαρέσκειά τους -συνήθως άνευ κομψότητας- προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος, τις έριδες μεταξύ κορυφαίων υπουργών να αποτελούν συχνό φαινόμενο και τους βουλευτές να εξαπολύουν συχνά-πυκνά πυρά προς τις κυβερνητικές επιλογές (π.χ. Μεσοπρόθεσμο).

Η ατμόσφαιρα αυτή λοιπόν έγινε αισθητή και στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος. Μέλη της ΠΑΣΠ πραγματοποίησαν «παρέμβαση» μέσω συνθημάτων την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας την αντίθεσή τους στις εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς και μέλος του κόμματος που πιάστηκαν στα χέρια.

Στο επίπεδο των ομιλιών, ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος εξέφρασε με ιδιαίτερα σκληρό πολιτικό λεξιλόγιο τη δυσαρέσκεια της αριστερής πτέρυγας του κόμματος για την «αναντιστοιχία» των κυβερνητικών επιλογών με τις ιδεολογικές επιταγές του Κινήματος που ίδρυσε πριν από 37 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπίστης είπε ότι «η εικόνα της χώρας μοιάζει με ην Πομπηία, τις τελευταίες μέρες της. Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γι' αυτήν την κατάσταση είναι μεγάλες». Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έστειλε το μήνυμα «όχι άλλα λάθη» θεωρώντας ότι τα λάθη σταμάτησαν στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας όμως με νόημα και χωρίς περαιτέρω σχόλια «αχρηστεύσαμε δύο στελέχη μας» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να ανοίγει, με τη φθορά της κυβέρνησης να προχωρά ανησυχητικά γρήγορα για την Ιπποκράτους, με πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να αισθάνονται προδομένοι, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι μετάλλαξε το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Για τους παραπάνω λόγους, στη χθεσινή Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα ταίριαζε γάντι η διαχρονική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».
Β.Β.