ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια επιστολή του 1940 αλλά επίκαιρη όσο ποτέ!

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2012, 13:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μια επιστολή του 1940 αλλά επίκαιρη όσο ποτέ!
Facebook Twitter Whatsapp
Προ ημερών εντελώς συμπτωματικά έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο. Μεταξύ των άλλων περιείχε την επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας προς τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας αμέσως μετά την εισβολή των Ιταλών στην χώρα. Αυτό που μας έκανε να την αναδημοσιεύσουμε σήμερα είναι για να επιχειρήσουμε μια σύγκριση.
Προ ημερών εντελώς συμπτωματικά έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο. Μεταξύ των άλλων περιείχε την επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας προς τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας αμέσως μετά την εισβολή των Ιταλών στην χώρα. Αυτό που μας έκανε να την αναδημοσιεύσουμε σήμερα είναι για να επιχειρήσουμε μια σύγκριση. Με λίγα λόγια για να δούμε εάν άλλαξαν κάποια πράγματα σε αυτόν τον τόπο ή εν τέλει είμαστε στον ίδιο παρονομαστή.
Παραθέτουμε την επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη:

«Προς τον Υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας O φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή.

Μα ένα έθνος πού θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό τού Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει νά εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό πού τον διευθύνει ή κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει νά δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη.

Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική, ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μʼ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και ή νίκη θα είναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν ατό πλευρό μας. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ»

Για την αντιγραφή

ΑρΠα