ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο Χάρβαρντ «επανασχεδιάζει την Ευρώπη» ο Γιώργος Παπανδρέου

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2012, 08:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο Χάρβαρντ «επανασχεδιάζει την Ευρώπη» ο Γιώργος Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp
Την σειρά διαλέξεων- η οποία έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ άρχισε την Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Την σειρά διαλέξεων- η οποία έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ άρχισε την Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Θέμα των έξι διαλέξεων που θα παρουσιάσει θα είναι: «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» ενώ οι διαλέξεις θα είναι σχεδόν εβδομαδιαίες με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Νοέμβριο.

Στην πρώτη διάλεξη το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε την Ευρωζώνη ως ένα πείραμα «στη διασφάλιση της ειρήνης και την πρόληψη των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε αυτή την ήπειρο, οι οποίες οδήγησαν σε δύο παγκοσμίους πολέμους και το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα όρια αυτού του πειράματος έχουν δοκιμαστεί καθώς η χρηματοοικονομική κρίση μεταμορφώθηκε σε μια κρίση δημόσιου χρέους», όπου η Ελλάδα βρέθηκε στην κεντρική σκηνή των εξελίξεων. 

Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν γι’ αυτές τις εξελίξεις υπεύθυνη ήταν η ελληνική κρίση ή οι ατέλειες που υπάρχουν στο σχεδιασμό της Ευρώπης ή αν η παγκόσμια κρίση στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ευρύτερη κρίση των βιομηχανικών οικονομιών. 


Για να δώσει απάντηση, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος, χρησιμοποίησε την προσωπική του εμπειρία γύρω από την ελληνική κρίση χρέους και τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.