ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η επιτυχία αλλά και το μεγάλο «αυτογκόλ» της ΕΛ.ΑΣ από το photoshop

Δημοσίευση 4 Φεβρουαρίου 2013, 15:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η επιτυχία αλλά και το μεγάλο «αυτογκόλ» της ΕΛ.ΑΣ από το photoshop
Facebook Twitter Whatsapp
Η επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον εντοπισμό των ληστών της Κοζάνης δεν αμφισβητείται, ωστόσο ο επικοινωνιακός χειρισμός της υπόθεσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με ρετουσαρισμένες φωτογραφίες ούτε με επικοινωνιακές υπερβολές.
Η επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον εντοπισμό των ληστών της Κοζάνης δεν αμφισβητείται, ωστόσο ο επικοινωνιακός χειρισμός της υπόθεσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με ρετουσαρισμένες φωτογραφίες ούτε με επικοινωνιακές υπερβολές.

Πάγια τακτική της Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα είναι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών συλληφθέντων «για την προστασία του κοινού», αλλά η «αυτοενοχοποίηση» της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοσιοποίηση των «χτυπημένων» προσώπων των τεσσάρων της Κοζάνης ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα.

Τέτοια ήταν η... πρεμούρα της Αστυνομίας που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να επανεξετάσει το επικοινωνιακό κόστος της εν λόγω δημοσιοποίησης; Αν και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δια στόματος Νίκου Δένδια διαμηνύει ότι, αν επιβεβαιωθεί βασανισμός των συλληφθέντων, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι αμείλικτες, η συζήτηση από μια επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ χάθηκε στις εντυπώσεις των φωτογραφιών που εκθέτουν την αστυνομία.

Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε θέση άμυνας έπειτα από τις καταγγελίες για βασανιστήρια και την εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα. Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι πράγματι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Εγείρεται αυτομάτως το ερώτημα, αν οι εν λόγω- κατά κοινή ομολογία- σκληρές φωτογραφίες είναι προϊόν photoshop, τότε πόσο σκληρή ήταν η συμπλοκή ώστε να παραμορφωθούν μόνο τα πρόσωπα των συλληφθέντων, όταν μάλιστα η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τραυματισμό αστυνομικών. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ σε χθεσινή της ανακοίνωση επεσήμανε ότι «κατά τη διάρκεια σύλληψης τριών δραστών που έφεραν βαρύ οπλισμό, που καταδιώκονταν για δύο ένοπλες ληστείες που είχαν διαπράξει το πρωί της 01-02-2013 στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και για αρπαγή ενός ατόμου, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο αποτελεσματικός αφοπλισμός αυτών και η ασφαλής απελευθέρωση του ομήρου, αφού χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης σύλληψης, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης». Για αυτήν την «επιτρεπτά δικονομική σωματική βία» που επικαλείται η ΕΛ.ΑΣ. η Εισαγγελία διέταξε πριν από λίγο προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση ξυλοδαρμού των «4» αφήνοντας την Αστυνομία όχι απλά ένα βήμα πίσω, αλλά εκτεθειμένη.

Από την άλλη πλευρά χρέος της πολιτείας είναι να μην επιτρέπει συμψηφισμούς, η τρομοκρατία είναι εχθρός της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Η ηγεσία της αστυνομίας πρέπει να προστατέψει τον ίδιο της τον εαυτό με αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών και με τιμωρία των παρεκκλίσεων. Θα επαναλάβουμε ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται αλλά και δεν εκδικείται, η πολιτεία οφείλει να σέβεται τους κανόνες και να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των συλληφθέντων. 

ΑΝ. ΓΑΛ.