ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Καρφιά» Άρη Σπηλιωτόπουλου για τα 25 ευρώ και τις αυξήσεις στα τσιγάρα

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2014, 18:53 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2014, 18:47
«Καρφιά» Άρη Σπηλιωτόπουλου για τα 25 ευρώ και τις αυξήσεις στα τσιγάρα
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλές αιχμές αφήνει ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος για το ζήτημα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία που αντικαταστάθηκαν από την αύξηση στην τιμή των τσιγάρων.

Πολλές αιχμές αφήνει ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος για το ζήτημα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία που αντικαταστάθηκαν από την αύξηση στην τιμή των τσιγάρων.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε δήλωση στον ιστότοπό του, έκανε λόγο για «προχειρότητα που βλάπτει την πολιτική». 

«Μήπως μας χρειάζεται περισσότερος χρόνος για σχεδιασμό και όχι εφαρμογή μέτρων με βιασύνη και χωρίς να έχουμε μελετήσει συνέπειες ή ισοδύναμα; Αλλά γιατί έπρεπε να αναστατώσουμε την κοινή γνώμη, να πάρουμε πολιτικό κόστος για δήθεν αναλγησία; Nα μιλήσουν τόσοι πολλοί και να εκτεθούν για να κάνουμε το αυτονόητο και το σωστό μετά από δέκα μέρες;» αναρωτήθηκε.

Αναλυτικά η δήλωση:

Είναι απορίας άξιο γιατί το προφανές και το αυτονόητο απουσίασε επί ένα δεκαήμερο με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν υπέρ και κατά ενός μέτρου που τελικά παρέμεινε μόνο ως χθες και προκάλεσε αρκετές πολιτικές αντιδράσεις. Και ερωτώ γιατί;
Δεν είναι προφανές ότι με την υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε; Σε περίοδο κρίσης είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ασυδοσία των προηγούμενων ετών. Επίσης είναι αδύνατον να μετακυλήσουμε το κόστος της εύρυθμης λειτουργίας από την πολιτεία που αδυνατεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στους πολίτες. Πολύ περισσότερο σε πολίτες που έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους. Το δικαίωμα όμως στην υγεία είναι για όλους ανεξαιρέτως.

Το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί από την πρώτη στιγμή με ένα μέτρο όπως το χθεσινό που είναι κοινωνικά δίκαιο και χρήσιμο. Με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Πρώτον γιατί όσοι επιλέγουν να καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανατρέξουν σε υπηρεσίες υγείας και να κάνουν πιο συχνή χρήση. Συνεπώς ας πληρώσουν το επιπρόσθετο κόστος. Δεύτερον γιατί έτσι αποτρέπουμε τους πολίτες από το εύκολο και επικίνδυνο από ρουτίνα κάπνισμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Και έτσι μετακυλούμε το κόστος σε συγκεκριμένες ομάδες που είναι δίκαιο να πληρώσουν παραπάνω. Συγχαρητήρια στους κους Σαμαρά και Βενιζέλο και στον Υπουργό που με ευελιξία μετέτρεψε το μέτρο από εικοσιπεντάευρο χαράτσι σε αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Αλλά γιατί έπρεπε να αναστατώσουμε την κοινή γνώμη, να πάρουμε πολιτικό κόστος για δήθεν αναλγησία, να μιλήσουν τόσοι πολλοί και να εκτεθούν για να κάνουμε το αυτονόητο και το σωστό μετά από δέκα μέρες;

Μήπως μας χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συντονισμό και σχεδιασμό και όχι εφαρμογή μέτρων με βιασύνη και χωρίς να έχουμε μελετήσει συνέπειες ή ισοδύναμα; Και με την ευκαιρία…τι γίνεται με το μέτρο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους; Τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι να εφαρμόζονται. Όταν δεν εφαρμόζονται και για χρόνια σιωπούμε μπροστά στα σύννεφα καπνού από όλα τα μαγαζιά που έχουν ξεμείνει οι πινακίδες ενάντια στο κάπνισμα από διετίας».