ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το πολιτικό θρίλερ της ζωής του Άκη Τσοχατζόπουλου – Δόξα, χρήμα, σκοτεινές πτυχές και πτώση

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2017, 12:50 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2017, 18:15
Το πολιτικό θρίλερ της ζωής του Άκη Τσοχατζόπουλου – Δόξα, χρήμα, σκοτεινές πτυχές και πτώση
Facebook Twitter Whatsapp

Προς την έξοδο από τον Κορυδαλλό οδεύει ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των 200.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί από το δικαστήριο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προς την έξοδο από τον Κορυδαλλό οδεύει ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των 200.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί από το δικαστήριο, ως περιοριστικός όρος για την αποφυλάκισή του.

Η άνοδος και η πτώση του άλλοτε κραταιού άνδρα, θα μπορούσε να γίνει ακόμη και ταινία. Ένα πολιτικό θρίλερ που θα τα έχει πραγματικά όλα… Δόξα, χρήμα, σκοτάδι και πτώση!

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος (Απόστολος - Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος) είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πρώην πολιτικός. Υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στα πιο σημαντικά υπουργεία,  από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι και την τελευταία κυβέρνηση Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Ο Τζοχατζόπουλος διατέλεσε από τους μακροβιότερους υπουργούς Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα διατέλεσε:

  • Υπουργός Δημοσίων Έργων (21/10/1981-5/10/84)
  • Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό (5/10/1984-5/6/1985)
  • Υπουργός Εργασίας (5/6/1985-26/7/1985)
  • Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης (26/7/1985-5/2/1987)
  • Υπουργός Εσωτερικών (23/9/1987-2/6/1989)
  • Υπουργός Δημόσια Τάξης (17/3/1989-2/6/1989)
  • Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (23/11/89-13/2/1990)
  • Υπουργός Εσωτερικών (13/10/1993-30/8/1996)
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας (25/9/1996-24/10/2001)
  • Υπουργός Ανάπτυξης (24/10/2001-10/3/2004)

Ο πολιτικός Άκης

Το 1968, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος. Την περίοδο 1990 - 1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε υποψήφιος. Τον Απρίλιο του 2011 διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την εμπλοκή του σε υποθέσεις χρηματισμού και απόκρυψης φορολογικών στοιχείων.

Όλα τα φλας πάνω του μετά τον γάμο με τη Σταμάτη

Η προσωπική του ζωή ήταν ήρεμη και δεν είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα  όσο έμεινε παντρεμένος με την Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Τα μόνα φλας που τραβούσε πάνω του εκτός πολιτικής ήταν κάθε φορά που χόρευε ζεϊμπέκικο.

Αυτό όμως άλλαξε όταν το 2004 παντρεύτηκε τη Βίκυ Σταμάτη. Ο γάμος έγινε την Κυριακή 11 Ιουλίου του 2004, με φόντο το βροχερό Παρίσι, στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Το ζευγάρι έφθασε στην εκκλησία μέσα σε μία μπλε Τζάγκουαρ και το μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παρόντες ήταν οι συγγενείς του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη και ελάχιστοι φίλοι τους.

Σάλος προκλήθηκε όταν αποκαλύφθηκαν τα «νούμερα» του γάμου και ειδικά αυτά της δεξίωσης που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Four Seasons, όπου οι νεόνυμφοι γιόρτασαν την ευτυχία τους μέσα σε κρύσταλλα Swarovski. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής, είχε φτάσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2, 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Η δικαιοσύνη, το σκάνδαλο και το σπίτι που τον «κάρφωσε» - Όλο το χρονικό

Στις 30 Μαΐου 2010 η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμα της  αναφέρει ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του νόμου «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που περιείχε διάταξη που πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του κινήματος ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του.

Στις αρχές του 2011 και ύστερα από την έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το πόρισμα αναφέρει ότι "Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot."

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση δωροδοκιών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal.

Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ.  

Στις αρχές Απριλίου 2011 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της υπουργίας του, σε συνάντηση του πρώην υπουργού με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων, έλαβε ευχαριστίες από την εταιρία για την διεκπεραίωση της αγοράς, χωρίς να προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 26 Μαΐου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Την 1η Ιουλίου 2011 η Βουλή των Ελλήνων με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στις 8 Ιουλίου 2011 ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, επειδή βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 22 Οκτωβρίου 2011 δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων. Επίσης, ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος δήλωσε υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για ανακαίνιση της οικίας του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων που αφορούν την περιουσιακή του κατάσταση και δηλώνει την πρόθεση του για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στις 11 Απριλίου 2012, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ. Στο εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύτηκε μετά τη σύλληψή του, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις Off shore εταιρείες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων, μεταξύ άλλων και νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτές τις εταιρίες ιδιοκτήτης φαινόταν να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος".

Το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων ανέφερε επίσης: "Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως τις 7/6/2001 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Την 2/12/2002 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL. "Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Στις 16 Απριλίου 2012, μετά από πολύωρη απολογία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος  και στις 17 Απριλίου 2012 οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ανάλογες ήταν οι αποφάσεις για τη σύζυγο του, Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του καθώς και για πολλούς συνεργάτες του.

Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Συγκεκριμένα το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα δε χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση

Τον Απρίλιο του 2014 το Εφετείο μείωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες από 8 χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά, σε 5,5 χρόνια κάθειρξη - φυλάκιση και χρηματική ποινή 210.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Στις 5 Απριλίου 2017 και μετά από άλλα τέσσερα αιτήματα αποφυλάκισης λόγω υγείας,  αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Γ.Λ.