ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο T. Ερντογάν εξορίζει τον Δαρβίνο από τα σχολεία

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 08:31 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 08:56
Ο T. Ερντογάν εξορίζει τον Δαρβίνο από τα σχολεία
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα θέλουν να παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση. Έτσι και ο Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από ένα σωρό ανελεύθερα μέτρα βάλθηκε να αλλάξει το περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων.

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε, η θεωρία της εξέλιξης δεν θα διδάσκεται από φέτος στα σχολεία. Η επίσημη αιτιολογία που έδωσε ο υπουργός Παιδείας είναι ότι αυτό γίνεται για λόγους παιδαγωγικούς, καθώς είναι πολύ… δυσνόητη για μαθητές Λυκείου. Όλοι κατάλαβαν ότι αυτό είναι πρόσχημα. Η θεωρία του Δαρβίνου διδάσκεται σε πάμπολλες χώρες στη μέση εκπαίδευση, χωρίς κανένα παιδαγωγικό πρόβλημα – εκτός από τις αντιδράσεις των φανατικών -χριστιανών ή μουσουλμάνων.

Και οι υπόλοιπες αλλαγές, πάντως, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Έτσι, στα τουρκικά σχολεία η «τζιχάντ» θα ερμηνεύεται ως "αγάπη για την πατρίδα" (και όχι αγώνας), οι αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ μειώνονται πολύ, ενώ θα κατονομάζονται οι "εχθροί της πατρίδας". Σε αυτούς περιλαμβάνονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το ISIS, αλλά και ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Άραγε, το επόμενο βήμα θα είναι η διδασκαλία του έργου του "νέου σουλτάνου" Ερντογάν; Μοιάζει υπερβολή, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει…