ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δ. Κουτσούμπας: Οι μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

του B. Arman - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 08:39 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 08:15
Δ. Κουτσούμπας: Οι μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στο γεγονός και έκλεισε, επικά, την ομιλία του, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξε η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Για τη νίκη. Το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι μέρες που θα ξανασυγκλονίσουν τον κόσμο, θα έρθουν. Παίρνουμε τα μέτρα μας γι' αυτό!».

Το φετινό φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή ήταν αφιερωμένο, απολύτως αναμενόμενα, στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση. 

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στο γεγονός και έκλεισε, επικά, την ομιλία του, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξε η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Για τη νίκη. Το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι μέρες που θα ξανασυγκλονίσουν τον κόσμο, θα έρθουν. Παίρνουμε τα μέτρα μας γι' αυτό!».

Γιατί ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε για μέρες του θα «ξανασυγκλονίσουν τον κόσμο»; Δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα, αλλά πολύ συγκεκριμένη αναφορά, στο γνωστό μυθιστόρημα «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», του Τζον Ριντ, με θέμα τη Ρώσικη Επανάσταση, που κυκλοφόρησε το 1919 στη Νέα Υόρκη, με πρόλογο του Λένιν. Έκτοτε γνώρισε δεκάδες εκδόσεις σε όλον τον κόσμο, λογοκρίθηκε από τον Στάλιν ως «μη ορθόδοξο» και κάηκε στην πυρά από τους ναζί.

Ο Τζον Ριντ (1887-1920) ήταν Αμερικανός δημοσιογράφος, που από νωρίς εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Ήταν προσωπικός φίλος του Λένιν, του Τρότσκι, του Κάμενεφ και άλλων μπολσεβίκων ηγετών. Το τελευταίο διάστημα της ζωής του έζησε στη Σοβιετική Ένωση, όπου και πέθανε, προσβεβλημένος από τύφο, προτού συμπληρώσει τα 33 του χρόνια. Θάφτηκε με μεγάλες τιμές στη νεκρόπολη του τείχους του Κρεμλίνου –τιμή την οποία έχουν αξιωθεί τρεις, όλοι κι όλοι, Αμερικανοί.