ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η... Τζαμάικα θα κυβερνήσει στη Γερμανία!

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:08 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18:43
Η... Τζαμάικα θα κυβερνήσει στη Γερμανία!
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν υπάρχει σχεδόν ανάλυση ή ρεπορτάζ για τις γερμανικές εκλογές που να μην κάνει λόγο για "συνασπισμό της Τζαμάικας" ή "λύση τύπου Τζαμάικας". "Τζαμάικα", λοιπόν, εννοούν στη Γερμανία έναν συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων. Γιατί;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι σχέση έχει η... "Τζαμάικα" με τη Γερμανία; Καμία είναι η (κυριολεκτική) απάντηση. Το νησί, άλλωστε, για χρόνια ήταν αποικία της Ισπανίας (1494-1655), οπότε και ονομαζόταν Σαντιάγκο. Το 1655 το κατέκτησε η Αγγλία και υπό το νέο του όνομα, Τζαμάικα, έγινε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι το 1962 που κατέκτησε την ανεξαρτησία του. Γερμανική αποικία ή κτήση, πάντως, δεν υπήρξε ποτέ!

Και, όμως, δεν υπάρχει σχεδόν ανάλυση ή ρεπορτάζ για τις γερμανικές εκλογές που να μην κάνει λόγο για "συνασπισμό της Τζαμάικας" ή "λύση τύπου Τζαμάικας". "Τζαμάικα", λοιπόν, εννοούν στη Γερμανία έναν συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων. Γιατί;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, και δεν ανάγεται στο πολιτικό σύστημα ή σε πολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ της μακρινής Καραϊβικής και του Βερολίνου. Η απάντηση βρίσκεται στα χρώματα! Μαύρο είναι το χρώμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), πράσινο είναι χρώμα των (Οικολόγων) Πράσινων (Die Grünen) και το κίτρινο των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Αυτά τα χρώματα μαύρο, πράσινο και κίτρινο έχει και η σημαία της Τζαμάικας.

Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι θα τραβήξουν σε μάκρος, καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων είναι μεγάλες και το μείγμα εκρηκτικό. Τόσο που θα χρειαστούν να πιουν πολλά λίτρα… τζαμαϊκανό ρούμι για να συγκλίνουν!