ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Τσόρτσιλ, τα αποφθέγματά του και ο Τσακαλώτος

του B. Arman - Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 12:51 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 14:10
Ο Τσόρτσιλ, τα αποφθέγματά του και ο Τσακαλώτος
Facebook Twitter Whatsapp

Ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός, εκτός όλων των άλλων, ήταν δεινός χειριστής του λόγου, προφορικού και γραπτού (είχε πάρει, άλλωστε, το Νόμπελ λογοτεχνίας), και τα αποφθέγματά του άφησαν εποχή.

Στην κατακλείδα της απάντησής τους στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μνημόνευσαν ένα απόφθεγμα του Τσόρτσιλ: «Δεν υπάρχει καμία αρετή στο να είσαι συνεπής στο λάθος».

Ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός, εκτός όλων των άλλων, ήταν δεινός χειριστής του λόγου, προφορικού και γραπτού (είχε πάρει, άλλωστε, το Νόμπελ λογοτεχνίας), και τα αποφθέγματά του άφησαν εποχή. Ίσως το πιο γνωστό είναι το περίφημο «Σας υπόσχομαι… αίμα, μόχθο δάκρυα και ιδρώτα», που είχε πει στον βρετανικό λαό όταν ξεκινούσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Για τα Βαλκάνια είχε πει ότι «παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν», ενώ για τις επόμενες δεκαετίες είχε προβλέψει ότι «οι αυτοκρατορίες του μέλλοντος είναι οι αυτοκρατορίες του νου».

Ο Τσόρτσιλ έχει ολόκληρη σειρά αποφθεγμάτων για τα λάθη, πέρα από αυτό που χρησιμοποίησαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, είχε πει σκωπτικά: «Είναι σίγουρος ότι δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη,θα διαπράξουμε διαφορετικά». Επίσης: «Όλοι κάνουν λάθη, αλλά μόνο οι σοφοί άνθρωποι διδάσκονται από αυτά». Κι ακόμα: «Η επιτυχία στη ζωή είναι να μπορούμε να συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη, χωρίς να χάνουμε τον ενθουσιασμό μας».

Παραπάνω από εύγλωττος ο Τσόρτσιλ, γι’ αυτό και οι ρήσεις του άφησαν εποχή. Τώρα, για το ποιος τον θυμήθηκε δεν ξέρουμε αν είναι κάποιος παράγοντας ή λογογράφος του υπουργείου. Θα μπορούσε, πάντως, ο υπαίτιος... να είναι και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ταιριάζει σε όλη την παιδεία, το βρετανικό χιούμορ και φλέγμα του υπουργού...