ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ρωσία, η Κίνα και οι βορειοκορεάτες χάκερ

του B. Arman - Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 12:39 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 12:59
Η Ρωσία, η Κίνα και οι βορειοκορεάτες χάκερ
Facebook Twitter Whatsapp

Το θέμα έχει πολιτική διάσταση, καθώς η Πιονγκγιανγκ αφενός δεν θέλει να εξαρτάται μόνο από μία χώρα για το διαδίκτυό της και αφετέρου φαίνεται ότι αναζητά συμμαχίες με τη Μόσχα, εκτός των παραδοσιακών δεσμών με το Πεκίνο.

Μέχρι τώρα η κινεζική China Unicom ήταν ο πάροχος του διαδικτύου στη Βόρεια Κορέα. Από την 1η Οκτωβρίου, όμως, η πίτα μοιράστηκε, καθώς η ρωσική TransTeleCom ανέλαβε το 60% της ροής του βορειοκορεάτικου διαδικτύου

Και εδώ προφανώς το θέμα δεν είναι πιο πάροχος είναι πιο... φτηνός ή γρήγορος. Το θέμα έχει πολιτική διάσταση, καθώς η Πιονγκγιανγκ αφενός δεν θέλει να εξαρτάται μόνο από μία χώρα για το διαδίκτυό της και αφετέρου φαίνεται ότι αναζητά συμμαχίες με τη Μόσχα, εκτός των παραδοσιακών δεσμών με το Πεκίνο.

Μα, θα πείτε, υπάρχει ίντερνετ στη Βόρεια Κορέα; Ελάχιστο και υπό πλήρη κρατικό έλεγχο είναι η απάντηση. Και όταν λέμε ελάχιστο εννοούμε ελάχιστο, για να μην πούμε ανύπαρκτο. Με πληθυσμό πάνω από 25 εκατομμύρια, οι συνδέσεις στο ίντερνετ δεν ξεπερνούν τις... 1.000. Αμελητέο ως μέγεθος, αλλά σημαντικό ως ποιότητα. Γιατί πολλές από αυτές τις λιγοστές συνδέσεις, πλήρως ελεγχόμενες από το κράτος, ανήκουν σε χάκερ, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κυρίως στόχων.

Αυτό είναι και το κλειδί: ο νέος πάροχος θα βελτιώσει και θα αυξήσει την ικανότητα για νέες κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και άμυνα των Βορειοκορεατών στο διαδίκτυο. Γιατί, στην εποχή που ζούμε, ο πόλεμος διεξάγεται και στο διαδίκτυο.