ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο «Σπούτνικ», η νεολαία και ο ΣΥΡΙΖΑ

του B. Arman - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 08:35 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 11:29
Ο «Σπούτνικ», η νεολαία και ο ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Η «επίσημη» είναι ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αποφύγει ένα όνομα που παραπέμπει στην κεντρική πολιτική, όπως «αριστερή», «ριζοσπαστική», κ.ά. Θέλησε να διαλέξει, λοιπόν, ένα όνομα περίεργο, συμβολικό και διαφορετικό, όχι άμεσα πολιτικό, που να απευθύνεται με άλλον τρόπο στη νεολαία. Και διάλεξε το όνομα «Σπούτνικ». Ένα όνομα βαρύ και συμβολικό.

Αύριο, Παρασκευή, στο Πάρκο Γουδί αρχίζει το δεύτερο Φεστιβάλ «Σπούτνικ». Όχι, μη φανταστείτε διαστημόπλοια, διαστημανθρώπους ή Ρώσους! 

Είναι ένα ελληνικό, ελληνικότατο φεστιβάλ, με συζητήσεις, συναυλίες, ταβέρνες και όλα τα σχετικά. Ούτε να ψάξετε να βρείτε συσχετίσεις με την εκτόξευση του «Σπούτνικ» στο διάστημα που έγινε πριν από 60 ακριβώς χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου 1957. Ούτε, τέλος, το φεστιβάλ το κάνουν κάποιοι… εξωγήινοι, αστροναύτες ή διαστημάνθρωποι! Είναι, απλούστατα, το Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, όπως το ακούσατε. Άλλωστε και το περιοδικό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχει το ίδιο όνομα, όπως και ο πολυχώρος που απέκτησε πρόσφατα στο Μεταξουργείο: Σπούτνικ. Γιατί όμως; Έχει να κάνει με κάποια ρωσοφιλία ή σοβιετοφιλία; Όχι βέβαια.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Η «επίσημη» είναι ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αποφύγει ένα όνομα που παραπέμπει στην κεντρική πολιτική, όπως «αριστερή», «ριζοσπαστική», κ.ά. Θέλησε να διαλέξει, λοιπόν, ένα όνομα περίεργο, συμβολικό και διαφορετικό, όχι άμεσα πολιτικό, που να απευθύνεται με άλλον τρόπο στη νεολαία. Και διάλεξε το όνομα «Σπούτνικ». Ένα όνομα βαρύ και συμβολικό.

Το Σπούτνικ, θυμίζουμε, ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ήταν ένας θρίαμβος για τη Σοβιετική Ένωση, στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, ότι το κατάφερε αυτή πρώτη. ΟΙ ΗΠΑ μπήκαν σε μια τρελή κούρσα ανταγωνισμού, και έτσι ιδρύθηκε η NASA. Και βέβαια, όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά οι αριστεροί, σε όλο τον πλανήτη, πανηγύριζαν για την επιτυχία.

Υπάρχουν και άλλες ερμηνείες. Ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε αυτό το όνομα γιατί δεν ήθελε να θυμίζει καθόλου… τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έκρινε ότι αυτό δεν ήταν και τόσο ελκυστικό, μετά την υπογραφή του Μνημονίου, για τους νέους και τις νέες. Και έτσι βρήκε ένα τελείως άσχετο όνομα, για να... καμουφλαριστεί! Και άλλοι πάλι, πειράζοντάς τους, λένε ότι είναι εντελώς... ούφο, εκτός τόπου και χρόνου, γι’ αυτό ονομάστηκαν Σπούτνικ!

Πέρα από τις ερμηνείες –διαλέγετε και παίρνετε, καθώς δεν μπορεί να ισχύουν όλες– το φεστιβάλ έχει πλούσιο πρόγραμμα. Και πού ξέρετε, μπορεί να δείτε πρωτοκλασάτους υπουργούς να κρατάνε το ταμείο ή να ψήνουν σουβλάκια, όπως έκαναν πολλοί παλιότερα, σε κομματικά φεστιβάλ ή στο Αντιρατσιστικό –ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για παράδειγμα. Μάθε τέχνη κι άστηνα...