ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Εκκλησία έχει ευχή για την αλλαγή φύλου!

του B. Arman - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 14:15 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 14:39
Η Εκκλησία έχει ευχή για την αλλαγή φύλου!
Facebook Twitter Whatsapp

Και, όμως, η Εκκλησία έχει ειδική ευχή «Εις ονοματοθεσίαν νέαν επί αλλαγή φύλου». Δεν είναι τρολιά, ούτε έργο κάποιου… αντίχριστου ή αιρετικού. Η ευχή περιλαμβάνεται σε βιβλίο με ευχές («Εγκόλπιον ευχολόγιον»), που έχει συγκεντρώσει ο Τιμόθεος, μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το βιβλίο, μάλιστα, το έχει εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρακολουθήσαμε, τις τελευταίες μέρες, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Και προέβαλε, γι’ αυτό, πολλά θεολογικά και εκκλησιαστικά επιχειρήματα. Και, όμως, η Εκκλησία έχει ειδική ευχή «Εις ονοματοθεσίαν νέαν επί αλλαγή φύλου». Δεν είναι τρολιά, ούτε έργο κάποιου… αντίχριστου ή αιρετικού. Η ευχή περιλαμβάνεται σε βιβλίο με ευχές («Εγκόλπιον ευχολόγιον»), που έχει συγκεντρώσει ο Τιμόθεος, μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το βιβλίο, μάλιστα, το έχει εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διαβάζουμε στην ευχή, μεταξύ άλλων: «Πανάγαθε και Πολυεύσπλαχνε Κύριε, υπερούσιε και υπέρθεε, ο μόνος αναλλοιώτως και αϊδίως υπάρχων, ο ων εις τους αιώνας […] κατάπεμψον αυτώ [ή "αυτή", η ευχή είναι για άντρες και γυναίκες) την χάριν Σου την επουράνιον, επί τη επελθούση οργανική μεταλλαγή του φύλου, ότι η της φύσεως βιολογική αλλοίωσις έργον θαυμαστόν εστί της πανσεθνούς δεξιάς Σου και της ανεξιχνιάστου βουλής Σου»…

Τρομερά πράγματα! Πώς μπορεί να ερμηνευθεί μια τέτοια ευχή, στο πλαίσιο ειδικά της ορθόδοξης (και αυστηρότερης σε τέτοια ζητήματα) Εκκλησίας; Σημαίνει ότι ευλογεί τους τρανς; Πιθανότατα όχι. Η πιο ισχυρή ερμηνεία είναι ότι η ευχή δεν αφορά τους τρανς, αλλά παιδιά που γεννιούνται με δύο φύλα (αμφιφυλόφιλα), με γεννητικά όργανα και ανδρικά και γυναικεία. Σ' αυτή την περίπτωση, συνήθως, ιατρικά διαπιστώνεται το επικρατούν φύλο και το παιδί στη συνέχεια υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση για να αποκτήσει ένα φύλλο.

Μια πιο διευρυμένη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι η ευχή καλύπτει και τους τρανς, καθώς αποστολή της χριστιανικής Εκκλησίας είναι να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, αφού όλοι θεωρούνται δημιουργήματα του Θεού. Η ευχή, πάντως, που μιλάει για «οργανική αλλαγή φύλου» και ζητάει τη θεία Χάρη γι' αυτό, όποια ερμηνεία και να ισχύει δεν παύει να είναι εντυπωσιακή!