ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακόμα ένα ποτηράκι… για αθλητές!

του B. Arman - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 14:49 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 14:28
Ακόμα ένα ποτηράκι… για αθλητές!
Facebook Twitter Whatsapp

Η WADA, o Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ, εξέδωσε πριν λίγες μέρες τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, για τα διάφορα αθλήματα, που αφορά το έτος 2018. Διαβάζοντάς τον, διαπιστώνουμε ότι το αλκοόλ δεν είναι πια απαγορευμένη ουσία για τους αθλητές τεσσάρων αθλημάτων: της τοξοβολίας, των λεγόμενων αθλημάτων του αέρα, των ταχύπλοων και των αγώνων αυτοκινήτων.

Η WADA, o Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ, εξέδωσε πριν λίγες μέρες τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, για τα διάφορα αθλήματα, που αφορά το έτος 2018.

Διαβάζοντάς τον, διαπιστώνουμε ότι το αλκοόλ δεν είναι πια απαγορευμένη ουσία για τους αθλητές τεσσάρων αθλημάτων: της τοξοβολίας, των λεγόμενων αθλημάτων του αέρα, των ταχύπλοων και των αγώνων αυτοκινήτων. Ήδη υπήρχαν αντιδράσεις, ειδικά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοξοβολίας, που εξέφρασε τη λύπη της και δήλωσε ότι η ίδια, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα συνεχίσει να απαγορεύει το αλκοόλ στους αθλητές του συγκεκριμένου αθλήματος.

Τι σημαίνει η απόφαση; Ότι οι αθλητές θα πηγαίνουν πιωμένοι, ακόμα και... φέσι για να αγωνιστούν; Προφανώς όχι! Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, ειδικά αν μιλάμε για αθλήματα όπως οι αγώνες ταχύπλοων σκαφών ή αυτοκινήτων. Το να πάει κάποιος σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και έχοντας κατεβάσει λίγα ποτηράκια είναι αδύνατον: Εκτός του ότι το απαγορεύουν οι κανονισμοί του «ευ αγωνίζεσθαι», κάτι τέτοιο είναι εντελώς αρνητικό για την απόδοση, αλλά θέτει και σε κίνδυνο τους άλλους αθλητές.

Γιατί, λοιπόν, η απόφαση της WADA; Ότι, βάσει επιστημονικών ερευνών, απλώς, δεν θεωρεί ότι το αλκοόλ είναι ουσία που επηρεάζει (έστω και σε μικρές ποσότητες) θετικά τις επιδόσεις, που ντοπάρει τον αθλητή. Γι’ αυτό και το βγάζει από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Από εκεί και πέρα η έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας έχει και άλλες διαστάσεις, θρησκευτικές και πολιτικές, πέραν των αθλητικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας είναι Τούρκος. Και ως καλός μουσουλμάνος, στην Τουρκία του Ερντογάν, μάλιστα, είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει στη "νομιμοποίηση" αυτή του αλκοόλ.