ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το δώρο του Eurogroup στον Σόιμπλε και το μήνυμα του Τσακαλώτου

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 17:39 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 19:33
Το δώρο του Eurogroup στον Σόιμπλε και το μήνυμα του Τσακαλώτου
Facebook Twitter Whatsapp

Οκτώ χρόνια στη θέση του ΥΠΟΙΚ, ο Σόιμπλε είδε πολλούς να έρχονται και να φεύγουν. Πάντα όμως – ή σχεδόν πάντα- κατάφερνε να υλοποιεί τους σχεδιασμούς του, με μηχανορραφίες, υπόγειες συνεννοήσεις, ευθείες ή έμμεσες απειλές. Κρυπτόμενος πάντα πίσω από τις πλειοψηφίες, οι οποίες σχεδόν πάντα συγκροτούνταν από τις χώρες – γερμανικούς «δορυφόρους» Όλα τα πράγματα όμως φτάνουν στο τέλος τους. Έτσι και η θητεία του Σόιμπλε που θα γίνει πρόεδρος της Bundestag.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμερα ήταν το «κύκνειο» άσμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. Η τελευταία συνεδρίαση για τον «σκιώδη» πρόεδρο του οργάνου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την διαρκή φτωχοποίηση που επιβλήθηκε στις χώρες του Νότου της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Οκτώ χρόνια στη θέση του ΥΠΟΙΚ, ο Σόιμπλε είδε πολλούς να έρχονται και να φεύγουν. Πάντα όμως – ή σχεδόν πάντα- κατάφερνε να υλοποιεί τους σχεδιασμούς του, με μηχανορραφίες, υπόγειες συνεννοήσεις, ευθείες ή έμμεσες απειλές. Κρυπτόμενος πάντα πίσω από τις πλειοψηφίες, οι οποίες σχεδόν πάντα συγκροτούνταν από τις χώρες – γερμανικούς «δορυφόρους» Όλα τα πράγματα όμως φτάνουν στο τέλος τους. Έτσι και η θητεία του Σόιμπλε που θα γίνει πρόεδρος της Bundestag στα τέλη του μήνα.

Και οι συνάδελφοί του – ασχέτως εάν ήταν ή όχι συμπαθής- αποφάσισαν να του κάνουν ένα δώρο για να έχει να θυμάται τις μέρες του στο Eurogroup. Του έδωσαν λοιπόν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υπογραφές των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών που συμμετέχουν στο όργανο, ένα δώρο συμβολικής σημασίας για να δείξουν πως ο Σόιμπλε ήταν καλός Ευρωπαίος.

Μόνο που  εάν είχε τελεσφορήσει το σχέδιο για το οποίο εργαζόταν άοκνα για τα τελευταία οκτώ χρόνια – δηλαδή το περίφημο Grexit- η σημαία που θα λάμβανε θα είχε ένα λιγότερο αστέρι… Πάλι καλά, γιατί ήταν ενδεχομένως ο μόνος σχεδιασμός που απέτυχε στα χρόνια της υπουργίας του!

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να γράψει στην αφιέρωσή του «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά»…