ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη και ο Ιάπωνας που θα τον σώσει

του B. Arman - Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2017, 18:26 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 18:58
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη και ο Ιάπωνας που θα τον σώσει
Facebook Twitter Whatsapp

 Ήδη ομάδα επιστημόνων έχει εκπονήσει μελέτη και αναμένονται τα επόμενα βήματα για τη διάσωση του υπεραιωνόβιου δέντρου.

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη, στην Κω, είναι διάσημος παγκοσμίως. Όχι μόνο λόγω της ηλικίας του, αλλά επειδή, όπως μας λέει η παράδοση κάτω από αυτόν δίδασκε ο Ιπποκράτης, αλλά και ο Απόστολος Παύλος, όταν είχε επισκεφθεί το νησί. Ο πλάτανος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω, στην ομώνυμη Πλατεία Πλατάνου, μπροστά από το κάστρο των Ιπποτών και το διοικητήριο, δίπλα στο τζαμί Γκαζί Χασάν. 

Το αν είναι το ίδιο δέντρο που δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Πιθανότατα όχι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έχουν προβεί σε χρονολόγηση του δέντρου, ο πλάτανος, που ανήκει στο είδος Platanus orientalis είναι ηλικίας 500 ετών, οπότε μάλλον πρόκειται για… απόγονο του αρχαίου δέντρου. Παρά ταύτα, έχει τη σημασία και την αξία του και ως φυσικό μνημείο (όπως έχει ανακηρυχθεί από το 1958) αλλά και επειδή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν χώρος επαναστατικών συνάξεων, και ο τόπος όπου οι κατακτητές κρέμαγαν τους εξεγερμένους.

Καρποί και μοσχεύματα από το δέντρο έχουν δοθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Έτσι «κλώνους» του πλατάνου της Κω μπορεί να δει κανείς στις αυλές πολλών πανεπιστημίων: στο Μίσιγκαν, της Αλαμπάμα, το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Σάο Πάολο, τη Γλασκώβη, στο Σίδνεϋ και αλλού. Η χάρη του πλατάνου έχει φτάσει, λοιπόν, σε όλο τον πλανήτη. Και χθες έγινε γνωστό ότι ένας πλούσιος Ιάπωνας επιχειρηματίας, ο Οκάνα Τετσούγια, ηλικίας 81 χρονών, θέλει να σώσει τον πλάτανο της Κω. Κι' αυτό γιατί παρουσιάζει προβλήματα γήρανσης (ο πλάτανος, όχι… ο Ιάπωνας επιχειρηματίας που έτσι και αλλιώς έχει τα χρονάκια του). Ο κορμός και κάποια κλαδιά του έχουν σαπίσει και έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του, συνεπεία της δράσης μυκήτων και εντόμων που διαβρώνουν το ξύλο.

Ο Οκάνα Τετσούγια είναι φιλέλληνας και έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, όχι μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά και επειδή ασχολείται με εισαγωγή ελληνικού ελαιολάδου στην Ιαπωνία. Ήδη ομάδα επιστημόνων έχει εκπονήσει μελέτη και αναμένονται τα επόμενα βήματα για τη διάσωση του υπεραιωνόβιου δέντρου.