ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το αριστερό βιβλίο που διάβαζε ο Τσίπρας στη θαλαμηγό (φώτο)

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2019, 17:42
Το αριστερό βιβλίο που διάβαζε ο Τσίπρας στη θαλαμηγό (φώτο)
Facebook Twitter Whatsapp

Μυθιστόρημα με αριστερές αναφορές.

Οι παρατηρητικοί, πέρασαν από κόσκινο την περιβόητη φωτογραφία του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγόπουλου, μετά την επιβεβαίωση από τη χήρα του αείμνηστου εφοπλιστή ότι πράγματι του είχαν παραχωρήσει το Odyssey επειδή ήταν κουρασμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όσο απολάμβανε τις ολιγοήμρες διακοπές του το περασμένο καλοκαίρι, φρόντιζε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία. Το βιβλίο που αχνοφαίνεται στη φωτογραφία, στο τραπεζάκι δίπλα από τον Πρωθυπουργό δεν είναι άλλο από το «Ανεξέλεγκτα στοιχεία», του γάλλου συγγραφέα Στεφάν Οσμόν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις) η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής: «η ιστορία ξεκινά μ' ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Prima Linea. Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο. Επειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη».

Ακροαριστερών καταβολών ο συγγραφέας

Στο βιογραφικό του Στεφάν Οσμόν αναφέρεται: «Ως μαθητής λυκείου και φοιτητής, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της Άκρας Αριστεράς. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ). Εργάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και ασχολείται επίσης, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, με το πολιτικό και κοινωνικό ντοκυμαντέρ. Το μυθιστόρημά του «Le Capital» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά.