Είναι τοις πάση γνωστό ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργεί με δικό του προϋπολογισμό λόγω της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, όπως είναι επίσης γνωστό ότι οποιεσδήποτε  διαδικασίες διαχείρησης της εν λόγω περουσίας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία από ότι στο υπόλοιπο δημόσιο. Ωστόσο, ήταν άγνωστη  μέχρι σήμερα η πρεμούρα του ΥΕΘΑ να διατηρήσει (ή να επενδύσει) σε σχέσεις καλής φιλίας ή μάλλον... καλής συμφωνίας με την Εκκλησία. Διότι παρά τις προτάσεις του πρωθυπουργού για αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας,  ο υπουργός Άμυνας, κ. Μπεγλίτης προχώρησε σήμερα και επισήμως στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Λιόση», (το οποίο και ανήκει στον περιβόητο τις τελευταίες μέρες δήμο Αχαρνών), στην Εκκλησία έπειτα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο.  

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι όμως ουσιαστικά πρόκειται για παραχώρηση χρήσης γής μέρους του ανενεργού στρατοπέδου που βρίσκεται στο Μενίδι. Περίπου 25 στρέμματα δάνεισε ο κ. Μπεγλίτης στον Ιερώνυμο με σκοπό την ανέγερση προνοιακών υποδομών για ασθενείς του Αλτσχάιμερ και για παιδιά που πάσχουν από νοητική στέρηση.

Χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και την συμβολή της στην κοινωνία, διερωτώμαστε για ποιό λόγο να χρησιμοποιηθεί περιουσία του ΥΕΘΑ, όταν η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι τουλάχιστον... αμύθητη. Και ενώ τα ανθηρά οικονομικά της Εκκλησίας της επιτρέπουν να αξιοποιήσει τα οικόπεδα που διαθέτει στην Αττική, μια δωρεά φαίνεται ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Πάντως, οι ασθενείς του Αλτσχάιμερ και τα παιδιά με νοητική στέρηση δεν βρίσκονται μόνο στην περιοχή του Μενιδίου ( όπου οι κάτοικοι μαστίζονται περισσότερο  από την οικονομική κρίση) αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Διότι στις επικείμενες υποδομές στο ύψος των Θρακομακεδόνων δύσκολα θα εξυπηρετηθούν παιδιά και ηλικιωμένοι από το κέντρο της Αθήνας.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μια αναμφισβήτητα φιλεύσπλαχνη κίνηση και από τις δύο πλευρές. Απλώς, προβλέπουμε να κάνουν χαρακίρι οι δήμοι για τα εναπομείναντα στρατόπεδα του ΥΕΘΑ μήπως και προλάβουν θέση στην ουρά...

Για του λόγου το αληθές υπενθυμίζουμε ότι την καλύτερη αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας, η οποία ανέρχεται σε ακίνητα σε πολλά δισ. ευρώ, είχε ζητήσει επανηλλημένως τον περασμένο μήνα  ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία του υπουργείο Εθνικής  Αμυνας. Μάλιστα, προ ολίγων εβδομάδων προλογήθηκε  ένα ειδικευμένο σχέδιο για το πώς αυτή η περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ηδη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει να παγώσει όλα τα αιτήματα που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για παραχώρηση στρατοπέδων που έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί με άλλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δήμαρχος υπέβαλε, πριν από λίγες ημέρες, πρόταση στο Υπουργείο ζητώντας να του παραχωρηθούν εντελώς δωρεάν ορισμένα ανενεργά στρατόπεδα που λειτουργούσαν (και λειτουργούν) στην περιοχή του.
«Εφ΄ εξής οι παραχωρήσεις στρατοπέδων θα γίνονται καθαρά με οικονομικά κριτήρια και θα επιχειρηθεί για κάθε στρατόπεδο που παραχωρείται να υπάρχουν πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία» ξεκαθάρισε το υπουργείο Άμυνας.

 


TAGS