Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Ράδιο 9 ανέφερε σχετικά με την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι αντιθέσεις, οι οποίες διαπερνούν τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας, την κάνουν να μοιάζει με τσίρκο. Σ’ αυτό το τσίρκο δυστυχώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει το ρόλο του απλού υπαλλήλου, αφού δεν έχει γνώμη, άποψη, πρόταση για τίποτα, αλλά θα εφαρμόσει πιστά ότι της σερβίρουν. Όποιες προτάσεις ή συνδυασμούς τους, απ’ αυτές που συζητούνται μεταξύ των ευρωκρατών, των τραπεζών και των πιστωτών της χώρας μας, επιλεχτούν στην έκτατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, θα συνιστούν ημίμετρα και όχι λύση. Δεν πρόκειται να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, θα δώσουν μία πολύ μικρή βραχυπρόθεσμη εικονική ανάσα, αλλά θα το επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο για αργότερα και θα φορτώσουν το λαό και τη χώρα με νέα απεχθή μνημονιακά προγράμματα και σκληρά μέτρα.

Η μόνη λύση για το χρέος της χώρας μας θα ήταν η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η διάθεση των πόρων που θα εξοικονομούνταν για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που είναι υποτακτική και υποτελής στις ανάγκες των πιστωτών της χώρας, αλλά από μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση, με πυρήνα της τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα προκύψει από τους αγώνες του λαού και από τις εκλογές.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε ως εργαλεία διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους τη στάση πληρωμών, τον λογιστικό έλεγχο του και τη συνολική αμφισβήτηση του. Ταυτόχρονα θα εφάρμοζε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης που εκ των πραγμάτων θα έρχονταν σε ρήξη με τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους περιορισμούς της Ευρωζώνης και με την ίδια.