current views are: 7

13 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:47

Το «ΕΘΝΟΣ» στα περίπτερα – Επανάσταση στη Γαλλία: «Τεμπέληδες όλου του κόσμου ενωθείτε»

Το Σάββατο κυκλοφορεί το «νέο» Έθνος και υπάρχει δημοσιογραφικός οργασμός.

Δημοσίευση 05:47’

Το Σάββατο κυκλοφορεί το «νέο» Έθνος και υπάρχει δημοσιογραφικός οργασμός.

* Το Σάββατο κυκλοφορεί το «νέο» Έθνος και υπάρχει δημοσιογραφικός οργασμός. Για το φύλλο δουλεύουν «παλιοί και νέοι εργάτες», που έλεγε και το τραγούδι. Συντάκτες από το Έθνος, από το site του κ. Μάρη (news247), αλλά και παλιοί υλατζίδες της (πολύ παλαιάς) Ελευθεροτυπίας. Φυσικά και θα κρατηθούν στοιχεία ως προς την σελιδοποίηση που να θυμίζουν το παλιό Έθνος, όμως έχουν πιάσει δουλειά γραφίστες για να δώσουν την μοντέρνα εκδοχή ενός καθημερινού φύλλου που ο αναγνώστης δεν έχει και πολύ χρόνο για διάβασμα. Καλοτάξιδο και αναμένουμε το αποτέλεσμα.

* «Έξω πάμε καλά», ήταν μια από τις γνωστές ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φαίνεται ότι ισχύει και αλλού, λόγου χάρη για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Στο εξωτερικό, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα (αλλά και η παλιότερη στο Βερολίνο), τα πάει καλά. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στο εσωτερικό της χώρας του. Η δημοτικότητά του, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, έχει καταρρεύσει (έχασε 22%) ενώ χθες η Γαλλία κατακλύστηκε από διαδηλώσεις εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης. «Τεμπέληδες όλης της Γαλλίας ενωθείτε!», ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε!

* Το σύνθημα «Τεμπέληδες όλης της Γαλλίας ενωθείτε!» είναι, βέβαια, «διασκευή» της γνωστής προτροπής «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», που είχαν απευθύνει οι Μαρξ και Ένγκελς, στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» τους. Το σύνθημα, επίσης, αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις Μακρόν στην Αθήνα, όπου είχε πει: «Δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους ακραίους».

* Η υπεράσπιση της τεμπελιάς, πάντως, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι στη γαλλική κουλτούρα και πολιτική. Αρκεί να θυμηθούμε το περίφημο βιβλιαράκι «Το δικαίωμα στην τεμπελιά», του Γάλλου επαναστάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα Πολ Λαφάργκ, αγωνιστή της Κομμούνας και γαμπρού του Μαρξ. Σε μια εποχή που όλοι υμνούσαν τα αγαθά της προόδου, της εργασίας και της ανάπτυξης, ο Λαφάργκ έκανε μια σκληρή και αιρετική κριτική στον παραγωγισμό και μίλαγε για τα καλά της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου!

* Ο Στ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στήριξε την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική («Μεγάλη δουλειά για την Ελλάδα η Eldorado», είπε) χωρίς, σχεδόν, καμιά αναφορά για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος -μη αναστρέψιμη για αρκετούς επιστήμονες. Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, τρεις μέρες νωρίτερα, καλούσε τους οικολόγους αν τον στηρίξουν και να μετάσχουν στον υπό ίδρυση νέο φορέα του κέντρου ή της κεντροαριστεράς, άγνωστο ακόμα. Δεν γίνεται όμως σοβαρή πολιτική έτσι και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Το αποδεικνύει, άλλωστε, η δημοσκοπική καθίζηση του Ποταμιού…


σχετικα αρθρα