current views are: 11

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση06:44

Τουρκία, Νοέμβριος 2017: Απαγορεύεται κάθε εκδήλωση της ΛΟΑΔ κοινότητας

Το gay pride έχει απαγορευθεί ρητά τα τελευταία δύο χρόνια –και το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία εξαπέλυσε κύμα καταστολής στους ακτιβιστές που προσπάθησαν να το οργανώσουν.

Δημοσίευση 06:44’

Το gay pride έχει απαγορευθεί ρητά τα τελευταία δύο χρόνια –και το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία εξαπέλυσε κύμα καταστολής στους ακτιβιστές που προσπάθησαν να το οργανώσουν.

«Λαμβάνοντας μέριμνα για τα ζητήματα στα οποία η κοινωνία μας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, αποφασίζουμε ότι κάθε δημόσιο γεγονός που συνδέεται με ΛΟΑΔ θέματα, όπως προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, δημόσιες συζητήσεις, συνεντεύξεις, εκθέσεις, απαγορεύεται. Αυτό γίνεται για λόγους διασφάλισης της ειρήνης και της τάξης, καθώς τέτοια γεγονότα μπορεί να προξενήσουν διχασμό στους κόλπους της κοινωνίας μας και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ηθική, καθώς και τα δικαιώματα άλλων ομάδων», ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Τουρκίας, Άγκυρας.

Η Τουρκία, βέβαια, δεν ήταν ποτέ –και ακόμα λιγότερο επί Ερντογάν– χώρα φιλική προς τα δικαιώματα, ανάμεσά τους και στα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας. Το gay pride έχει απαγορευθεί ρητά τα τελευταία δύο χρόνια –και το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία εξαπέλυσε κύμα καταστολής στους ακτιβιστές που προσπάθησαν να το οργανώσουν.

Επίσης, πριν λίγες μέρες απαγορεύθηκε το φεστιβάλ γκέι κινηματογράφου, στο οποίο θα προβάλλονταν γερμανικές, ταινίες, με επιχείρημα «λόγους ασφαλείας». Ακόμα, στις αρχές Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP, ότι καταπατά τις αξίες της χώρας, μετά την απόφαση του κόμματος να προσβλέψει ποσόστωση για ΛΟΑΔ άτομα σε τοπικές επιτροπές του.

Στην Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές ισλαμικές χώρες, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και κάποιες οργανώσεις της ΛΟΑΔ κοινότητας λειτουργούσαν νόμιμα.

Ωστόσο, η περιορισμένη κοινωνική ανοχή, σε συνδυασμό με τη σκλήρυνση της στάσης του κράτους το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν ένα καθεστώς ανισότητας και αποκλεισμού. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται να ξεκινήσουν σχετική καμπάνια και να θέσουν το ζήτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος.


σχετικα αρθρα