Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 11

1 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:57

Τρένα συγκρούονται με… ταράνδους στη Νορβηγία

Οι φωτογραφίες με τους νεκρούς ταράνδους προξένησαν συγκίνηση και σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Νορβηγίας, όχι μόνο από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά πολύ ευρύτερα.

Δημοσίευση 07:57’

Οι φωτογραφίες με τους νεκρούς ταράνδους προξένησαν συγκίνηση και σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Νορβηγίας, όχι μόνο από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά πολύ ευρύτερα.

Τρένο συγκρούστηκε με τάρανδο. Δεν είναι ανέκδοτο, είναι πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Νορβηγία. Και, μάλιστα, όχι μία, αλλά πολλές φορές, τις τελευταίες μέρες. Μόλις προχθές, 17 τάρανδοι βρήκαν τον θάνατο, στη σιδηροδρομική γραμμή Τροτχάιμ – Μπόντε στη βόρεια Νορβηγία, καθώς τους παρέσυρε το τρένο. Συνολικά, σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας ο αριθμός των νεκρών ταράνδων, από παρόμοια ατυχήματα, ανήλθε σε 127.

Οι φωτογραφίες με τους νεκρούς ταράνδους προξένησαν συγκίνηση και σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Νορβηγίας, όχι μόνο από φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά πολύ ευρύτερα. Καταρχάς, οι Νορβηγοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με τους ταράνδους, που αποτελούν περίπου σήμα-κατατεθέν για τη χώρα τους. Έπειτα, για πολλούς κατοίκους της βόρειας Νορβηγίας, και κυρίως τους Λάπωνες, η εκτροφή ταράνδων είναι βασική πηγή εισοδήματος.

Έτσι, η Bane NOR εταιρεία σιδηροδρόμων της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα. Το πρώτο είναι ότι θα επιταχύνει τις εργασίες για την εγκατάσταση ενός φράχτη από σύρμα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, ώστε οι τάρανδοι να μην έρχονται σε επαφή με τα διερχόμενα τρένα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου το 2020. Ο φράχτης θα έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και θα φτιαχτεί στις περιοχές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες, καθώς κυκλοφορούν περισσότεροι τάρανδοι. Επίσης, ένα άλλο μέτρο, που θα εφαρμοστεί, είναι η μείωση της ταχύτητας των συρμών σε μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, σε σχέση με σήμερα. Τέλος, μελετάται, η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού των ζώων. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους τάρανδους, αλλά και άλλα ζώα, καθώς το 2016 σκοτώθηκαν πάνω από 2000 ζώα (τάρανδοι, ελάφια και πρόβατα) σε ατυχήματα με τρένα, στη Νορβηγία.

Καλά νέα, λοιπόν, για τους ταράνδους και τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου από τη Νορβηγία. Ίσως το γεγονός ότι πλησιάζει το νέο έτος (με τους ταράνδους να είναι ταυτισμένοι με το έλκηθρο του Άη Βασίλη) συνετέλεσε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, παντού, εορταστικές εικόνες με ταράνδους θα κατακλύσουν τις οθόνες μας…


σχετικα αρθρα