current views are: 16

16 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:25

Η ψηφοφορία, η Θ. Μεγαλοοικονόμου και… τα παραλειπόμενα

Όλα όσα έγιναν και συζητήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής 

Δημοσίευση 16:25’

Όλα όσα έγιναν και συζητήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής 

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία είχε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Στοιχεία που αφορούν κυρίως τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών (ή μικρότερων κομμάτων) και των ψιθύρων που άρχισαν αμέσως να ακούγονται στους διαδρόμους μετά την ένταξη της κ. Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

* Η σύμπραξη της μέχρι πρότινος ανεξάρτητης βουλευτή που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί ήδη από τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού έμοιαζε έτοιμη από καιρό με ορισμένες πληροφορίες να επιμένουν πως απλά αναζητούνταν ο κατάλληλος χρόνος για να οριστικοποιηθεί και επίσημα. Η ίδια πάντως είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να αφήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις προθέσεις της. Όσοι δημοσιογράφοι και αν επιχείρησαν να της εκμαιεύσουν μια απάντηση αναφορικά με τη στάση της, άκουσαν ένα νωθρό «δεν έχω αποφασίσει ακόμα». Τη μέρα της ψηφοφορίας βέβαια δήλωνε πως «έχω αποφασίσει κατά 75%», υπογραμμίζοντας πως «δεν έχω πει ούτε στον άνδρα μου τι θα κάνω».

* Οι περιπτώσεις όμως τόσο του Τ. Μεγαλομύστακα της Ένωσης Κεντρώων όσο και του Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι φαίνεται και είναι διαφορετικές. Μπορεί ο κ. Δανέλλης όντως να διαφωνούσε με το «παρών» του Ποταμιού στο άρθρο για τις απεργίες και κατά καιρούς το όνομά του να έχει ακουστεί για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να διαψεύδει κάθε σχετικό σενάριο. Η περίπτωση του κ. Μεγαλομύστακα μοιάζει διαφορετική, καθώς βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επιμένουν πως η απουσία του δεν οφείλεται σε πολιτική επιλογή αλλά σε αδυναμία να προλάβει τη ψηφοφορία. Μάλιστα συνάδελφός του που επικοινώνησε μαζί του κατά την ανάγνωση του καταλόγου, έλεγε στο Newpost πως ο βουλευτής μέχρι και τη τελευταία στιγμή προσπαθούσε να έρθει στη Βουλή αλλά δεν το κατάφερε λόγω των κινητοποίησεων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κανείς στην Ένωση Κεντρώων δε θα έβλεπε με καλό μάτι μια ενδεχόμενη μεταγραφή όμως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβεί άμεσα. «Όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα κινείται κοντά στο όριο της εισόδου στη Βουλή, οι διαλυτικές τάσεις θα μπορούν συγκρατούνται», έλεγε σε συνομιλητές του έμπειρο στέλεχος.

* Κατά τα λοιπά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Παπακώστα, ακολούθησε τη γραμμή του ΚΚΕ. Καταψήφισε δηλαδή τα πάντα εκτός των κοινωνικών επιδομάτων που δήλωσε «παρών». Αντίθετα ο κ. Θεοχάρης καταψήφισε και αυτός τη πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου, όμως υπερψήφισε αυτό των απεργιών.

* Στα αξιοσημείωτα, είναι η συνυπογραφή του Γ. Καρρά στην αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η ΔΗΣΥ. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σχετική συνεργασία (είχε συνυπογράψει και ερώτηση κατά το παρελθόν) και εντέλει το φλερτ οδηγήθηκε σε γάμο. Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο βουλευτής ανακοίνωσε την προσχώρησή του ως συνεργαζόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


σχετικα αρθρα