current views are: 5

26 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:14

Αποσύρεται η τροπολογία για τις αυξήσεις διοικητών, μετά την κατακραυγή

Η τροπολογία προέβλεπε αυξήσεις για τους επικεφαλής επιχειρήσεων που υπάγονται στο ΥπερΤαμείο. Κριτική από ΝΔ.

Δημοσίευση 10:14’

Η τροπολογία προέβλεπε αυξήσεις για τους επικεφαλής επιχειρήσεων που υπάγονται στο ΥπερΤαμείο. Κριτική από ΝΔ.

Να αποσύρει τη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που δίνει αυξήσεις στην μηνιαία αποζημίωση των επιτελικών στελεχών των ΔΕΚΟ, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η διατύπωση της τροπολογίας δεν ικανοποιεί και ως εκ τούτου αποσύρεται, σημειώνοντας όμως πως θα επανακατεθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Στις αυξήσεις αντέδρασε και η ΝΔ, της οποίας η ανακοίνωση αναφέρει: «Την ώρα που οι Έλληνες θρηνούν τους νεκρούς τους, η κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει τις αποδοχές των, διορισμένων από την ίδια, επικεφαλής των ΔΕΚΟ έως και 2.850 ευρώ. Η απόσυρση της τροπολογίας, εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, είναι ομολογία ενοχής. Η δε κατάθεση της, επιβεβαιώνει ότι ακόμη και αυτές τις στιγμές, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νοιάζονται μόνο για τον κομματικό στρατό τους. Ντροπή!».

Πέραν των επίσημων αναφορών της Υπουργού είναι προφανές πως η απόσυρση επιβλήθηκε μετά την κατακραυγή που υπήρξε λόγω της κατάθεσής της και, μάλιστα, αυτές τις κρίσιμες ώρες που όλη η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός της διάταξης είναι η παροχή κινήτρων ώστε τα στελέχη αυτά να επιδιώκουν με όλες της δυνάμεις τους την επίτευξη των τιθέμενων στόχων (!).

Αναλυτικότερα, τα εν λόγω στελέχη θα πρέπει να απασχολούνται σε δημόσιες επιχειρήσεις ή θυγατρικές τους που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους ή ο κύκλος των εργασιών τους να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές ύψος της αύξησης των αποδοχών τους ωστόσο δεν είναι σαφές (γεγονός που εμποδίζει την καταγραφή του κόστους από το ΓΛΚ), καθώς η τροπολογία παραπέμπει σε ΚΥΑ. Ωστόσο, είναι σαφές πως το «ταβάνι» των στελεχών αυτών, αγγίζει το 90% των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Με δεδομένο πως ο μισθός αυτός, όπως αναφέρει και η έκθεση του ΓΛΚ, κινείται στα 8.314 ευρώ, οι αποδοχές των στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο υπερταμείο μπορεί να φτάσουν τα 7.483 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι σήμερα, οι διευθυντές, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι αμείβονταν με τον μισθό του Γενικού Γραμματέα των υπουργείων, ήτοι 4.631 ευρώ.


σχετικα αρθρα