Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα μέσα στο 2011 αφήνει η κυβέρνηση και μάλιστα διόλου τυχαία δια στόματος Γιώργου Πεταλωτή. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σε συνεντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται το ζήτημα του δημοψηφίσματος και μάλιστα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής μια τέτοιας διαδικασίας, ωστόσο υπάρχουν «τεχνικά» εμπόδια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Έχει εκφραστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι εάν υπάρχει δυνατότητα τεχνική θα μπορούσε το 2011 να γίνει δημοψήφισμα».

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου προλογίζει ένα πιθανό δημοψήφισμα έως το τέλος του 2011, όταν δηλαδή τα τεχνικά κολλήματα θα έχουν ξεπεραστεί και όταν πιθανόν οι πολιτικές συγκυρίες θα απαιτούν μιά τέτοια ένδειξη στήριξης των πολιτών στην κυβερνητική πολιτική, και όχι τις εκλογές ;

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα για έως δύο δημοψηφίσματα.


Α.Γ.