Ο νόμος Διαμαντοπούλου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Σεπτεμβρίου. Στο Αριστοτέλειο, οι περισσότερες σχολές τελούν υπό κατάληψη από τις αρχές του μήνα. Αυτές είναι οι συντεταγμένες της σύγκρουσης που αναμένεται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Βελλίδειο με το πανεπιστήμιο τα χωρίζει ένας δρόμος. Στις οδομαχίες των προηγουμένων ετών, οι μπαχαλάκηδες χρησιμοποιούσαν το Πανεπιστήμιο ως ορμητήριο ή καταφύγιο για τις καταδρομικές τους επιχειρήσεις. Φέτος όμως το άσυλο έχει καταργηθεί, η αστυνομία δεν έχει δικαιολογία για να μην τους κυνηγήσει και στον πανεπιστημιακό χώρο. Θα το κάνει;

Οι διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης θα είναι το πρώτο πρακτικό τεστ για το νόμο της κας Διαμαντοπούλου. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ο Μυλόπουλος αποκλείεται να καλέσει την αστυνομία. Εκ του νόμου όμως αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο, η αστυνομία μπορεί να παρέμβει αυτεπαγγέλτως, αν στο χώρο τελούνται αξιόποινες πράξεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μπαχαλάκηδες που συρρέουν κατά εκατοντάδες στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την υποχρεώσουν να παραβιάσει τον πανεπιστημιακό χώρο. Αυτό άλλωστε περιμένουν.

Η αστυνομία ενισχύεται για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, κατά μήκος της Εγνατίας υπολογίζεται ότι θα παραταχθούν πάνω από 5000 αστυνομικοί. Και οι μπαχαλάκηδες όμως ετοιμάζονται. Στα site του χώρου έχουν αναρτηθεί δεκάδες προσκλήσεις για προσυγκεντρώσεις, κάθε οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της έχει δώσει το ραντεβού της χωριστά στο κέντρο της πόλης. Το να ανέβεις είναι μάλλον εύκολο και φτηνό. 20 ευρώ στοιχίζει με τους «Δεν Πληρώνω» δωρεάν είναι με την αμαξοστοιχία που έχει ναυλώσει το ΕΚΑ. Εγγραφές γίνονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο, το πώς οι δύο πλευρές παρακολουθούν η μια τις προετοιμασίες της άλλης. Οι μπαχαλάκηδες έχουν βάλει βάρδιες στην Εθνική Οδό και αναφέρουν κινήσεις Ζητάδων και αστυνομικών με κατεύθυνση τη συμπρωτεύουσα.

Το ότι το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη μάλλον διευκολύνει τις καταδρομικές επιχειρήσεις το Σάββατο, αφού η Σύγκλητος, η οποία διευκόλυνε τις καταλήψεις, δεν θα είναι σε θέση να «σφραγίσει» το Πανεπιστήμιο όπως έκανε κάποιες χρονιές.

Θα καεί το πελεκούδι στη συμπρωτεύουσα.   
TAGS