Με ασυνήθιστα επιθετικό τόνο ο Γερμανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες  καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας , την οποία κατηγόρησε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών.
Ήταν τόσο υπερβολικός ο τόνος και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε, που εξόργισαν την ελληνική αντιπροσωπεία.
Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Χρήστου Παπουτσή ήρθε άμεσα και ήταν «πληρωμένη». Πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στην Πολωνική προεδρία και είπε «κ. Πρόεδρε , σας παρακαλώ να υπενθυμίσετε σε όλους και ιδιαίτερα στο Γερμανό συνάδελφο ότι μάλλον θα πρέπει να σκέπτεται δύο φορές πριν κατηγορήσει την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκαν η δημοκρατία και η φιλοξενία».
Και ο υπουργός πρόσθεσε: «Θα ήταν τουλάχιστον παράλογο και απαράδεκτο να παίρνουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαμονής των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα τη στιγμή που αναγκαζόμαστε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να ζητάμε αιματηρές θυσίες από τους Έλληνες πολίτες και μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους. Ιδιαίτερα για την παράνομη μετανάστευση που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κι εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα στα σύνορά μας».