Αφήνοντας να εννοηθεί ότι προμηνύεται ήττα για το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση,  ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος «έδειξε» το πορτογαλικό παράδειγμα της ενυπόγραφης επιστολής εγγυήσεων από την πορτογαλική αντιπολίτευση (που γνώριζε ότι μετεκλογικά θα αναλάμβανε την εξουσία) για την πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει, σχολιάζοντας την επιστολή, ότι «οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν με βάση το Πορτογαλικό μοντέλο».

Η επιστολή εστάλη από τον τότε επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας της Ιβηρικής, Πέδρο Πάσος Κοέλιο (την οποία συνυπογράφει ο συντονιστής του κόμματος Εντουάρντο Κατρόγκα) ο οποίος δεσμευόταν στους επικεφαλής των οργάνων της τρόικας (Όλι Ρεν, Ντομινίκ Στρος Καν και Ζαν-Κλοντ Τρισέ) την υλοποίηση των δεσμεύσεων μετεκλογικά.

H συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όπως «επιβεβαιώνει» ο κ. Λοβέρδος, θα ακολουθεί το πορτογαλικό πρότυπο και τη  δέσμευση που ζητούν το Eurogroup και το ΔΝΤ θα εμπεριέχονται σε αυτή και θα την υπογράψουν ο νέος πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.