Αποστολή της Αστυνομίας –όπως έχουμε «διαδαχθεί» και από το Χόλιγουντ- είναι «να προστατεύει και να εξυπηρετεί» («to serve and protect»). Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η Τροχαία αποφάσισε να βγεί από την κρατικοϋπαλληλίστικη νοοτροπία με οφθαλμοφανή αποτελέσματα. Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου διεξάγεται όσο πιο ομαλά γίνεται, με τα συνήθη μποτιλιαρίσματα να προκύπτουν μόνον όταν βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες και διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Αναντίρρητα, ο ογκός των οχημάτων είναι μειωμένος λόγω και της κρίσης, αλλά ως γνωστόν, η Αθήνα δε θέλει και πολύ για να μπλοκάρει... Είναι όμως χαρακτηριστική η παρουσία ανδρών της Τροχαίας που ρυθμίζουν την κυκλοφορία  ακόμη και ως αργά το βράδυ, σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Επιπρόσθετα, άξιο επισήμανσης είναι και το γεγονός ότι καταβάλλεται φιλότιμη προσπάθεια να «επιστρέψουν τα πεζοδρόμια στους πεζούς», με τις ρητές εντολές της Τροχαίας να πάψουν να αποτελούν τα πεζοδρόμια χώρο στάθμευσης για τα δίκυκλα. Προφανώς εξυπηρετούνται και οι κρατικές ανάγκες να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία, διαμέσου των κλήσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, με τους πεζούς εγκλωβισμένους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής εξαιτίας των παρκαρισμένων πάνω στο πεζοδρόμιο δικύκλων.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα μια εικόνα αστυνόμευσης η οποία, το δίχως άλλο, εξυπηρετεί και το στόχο της καλλιέργειας αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Επειδή και τα καλά πρέπει να λέγονται...
Π.Ρ.