«Το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού» ανέφερε σε εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς όμως να κάνει ανάλογη πρόβλεψη για το τι πρόκειται να συμβεί εάν συνεχιστεί για πολύ η σημερινή κατάσταση και η επιβολή μέτρων λιτότητας από το υπουργείο του προς τους πολίτες. Αναμφίβολα, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή θα επέφερε επώδυνες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, με την Αργεντινή του 2001 να αποτελεί μία ιδέα για το τι θα γινόταν.

Όμως οι βαλλόμενοι από τα συνεχή χαράτσια και περικοπές, έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως αυτοί της μεσαίας τάξης αποτελούν ήδη κομμάτια ενός κοινωνικού ιστού σε αποσύνθεση, ο οποίος διαλύεται με αργό ρυθμό και όχι με γρήγορο όπως θα γινόταν σε μια περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας.

Με μαθηματική ακρίβεια, η ύφεση, η ανεργία, η ασφυξία της αγοράς, οδηγούν το κοινωνικό σύνολο στην εξαθλίωση. Μαθητές που λιποθυμούν από ασιτία, συσσίτια για στρατιωτικούς, αύξηση των αστέγων, έξαρση της εγκληματικότητας, μετανάστευση νέων στα πρότυπα περασμένων δεκαετιών μαρτυρούν μία διαδικασία κοινωνικής «βύθισης» στην φτώχεια και σε ένα «μαύρο μέλλον», στο οποίο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθυνης το υπουργείο Οικονομικών, εκτελώντας τις εντολές της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης, ότι με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα». Την οικονομική κρίση και αυτήν της κοινωνικής εμπιστοσύνης -με σημαντικότερο κομμάτι την αποδοκιμασία των πολιτών προς τα πρόσωπα των πολιτικών- δεν δημιούργησαν οι πολίτες, αλλά είναι αυτοί που την πληρώνουν. Πληρώνουν την ατιμωρησία, την πολιτική ασυνειδησία, τη διαφθορά και την εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα που διέψευσαν τις προσδοκίες και τους προεκλογικούς τους λόγους.

Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα επιταχύνει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Οι ισχύουσες συνθήκες θα την κάνουν περισσότερο χρονοβόρα, επώδυνη και καταστροφική για τα θύματά της.

Η κρίση δεν θεραπεύεται με λιτότητα
. Και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς των οικονομικών σχολών.Βαγγέλης Βιτζηλαίος