Οικονομική ανάκαμψη το 2013, προβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου, με τίτλο «Χάσαμε την ψυχή μας» και περιγράφει την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ αναδεικνύει ως βασική προτεραιότητα τη μεταμόρφωση της Ελλάδας από οικονομικά εσωστρεφή, σε οικονομικά εξωστρεφή χώρα.   «Πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιούμε ταχύτερα και αποδοτικότερα τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει και κάνει λόγο για παράλειψη της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ που εισέρεαν κατά τη δεκαετία του '80 για να προσανατολίσει την οικονομία προς νέες αγορές. «Χάσαμε τις παραγωγικές μας ικανότητες, χάσαμε την ψυχή μας», τονίζει χαρακτηριστικά.   

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μεγάλο κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν οι προσπάθειες να μπει σε τάξη ο προϋπολογισμός, με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.   

Εξηγεί ότι είναι αδύνατο να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και, αναφερόμενος στην ανεργία, κάνει λόγο για «βόμβα που έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια της κοινωνίας».  

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι άνθρωποι στην Ελλάδα έδειξαν αξιοσημείωτη υπομονή», προσθέτει και διερωτάται «τι θα συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν οι μισθοί περικόπτονταν 30-40% σε ένα χρόνο». Αναγνωρίζει δε ότι πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών μέτρων με τρόπο ώστε να επιτευχθεί ενδυνάμωση του υγιούς κομματιού της πραγματικής οικονομίας, το οποίο επλήγη έντονα τα τελευταία δύο χρόνια από την αύξηση των φόρων και τον περιορισμό της ρευστότητας.  

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με δήλωση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, ότι «στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η άποψη ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά για την Ελλάδα», ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να τηρήσει εξαιρετικά βραχείες προθεσμίες για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της και να προωθήσει μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί. Ζητεί μάλιστα από τους Γερμανούς να ξεχάσουν τις προκαταλήψεις περί υπερβολικής γραφειοκρατίας και νομοθετικής ζούγκλας. "Η Ελλάδα μετατρέπεται προοδευτικά σε μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ", τονίζει.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά σε υλοποιήσιμη λύση και σημειώνει ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. 


Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ