Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, αλλά και την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη των εταίρων της, για να ξεπεράσει τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, τόνισε ο Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης σήμερα στο φημισμένο θέατρο "Μπουργκτεάτερ" στη Βιέννη, με θέμα "Βρίσκεται σε κίνδυνο η ενότητα της Ευρώπης;".  Συνομιλητές του Έλληνα πρώην υπουργού Εξωτερικών στην ανοικτή συζήτηση, παρουσία πολλών εκπροσώπων της δημόσιας ζωής της Αυστρίας και ενός πολυπληθούς κοινού, ήταν η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πιθανολογούμενος υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπριουκ και ο αρχηγός της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το λάθος στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα έγινε το Μάιο του 2010, όταν, όπως είπε, οι ισχυρές χώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ευρωομάδα Μέρκελ και Σαρκοζί, θα έπρεπε να διακηρύξουν ότι αναλαμβάνουν τις εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα. 

Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη, για να δίνεται η δυνατότητα στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους, ο κ. Στάινμπριουκ ζήτησε να δίνεται χρόνος στις αδύναμες χώρες να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους αλλά συγχρόνως και πρέπει να τους δίνεται και η δυνατότητα να προωθήσουν την ανάπτυξή τους.  

Στις τοποθετήσεις του στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Δρούτσας μίλησε συγχρόνως για τα μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αποδίδοντας την ευθύνη στην ελληνική πολιτική "ελίτ", αλλά και σε κάποιο βαθμό και στους πολίτες, οι οποίοι, όπως σημείωσε, έγιναν μέρος του προβλήματος, αλλά οι ίδιοι έχουν κάνει, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, τεράστιες θυσίες, με τα βαριά μέτρα που πάρθηκαν, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση. 

Όπως είπε, η Ελλάδα επιθυμεί και απαιτεί να υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για τα μέτρα που παίρνει και για τις τεράστιες θυσίες που κάνει ολόκληρος ο λαός της, θυσίες που ξεχνιούνται από τους εταίρους στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε πως μερικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. 

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως σήμερα υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα που σκέπτονται μόνον το δικό τους πολιτικό μέλλον και αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και να γίνει επίσης αλλαγή στο σύστημα των ΜΜΕ, καθώς υπάρχει μια πολύ στενή διαπλοκή ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης και ως εκ τούτου η ενημέρωση δεν είναι αντικειμενική και τις περισσότερες φορές κατευθύνεται από πολιτικές σκοπιμότητες. 

Είναι γεγονός, όπως είπε, πως στην Ελλάδα δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά πιέστηκε να τις ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τον πολύ χρόνο που είχε στη διάθεσή της η Γερμανία στο πλαίσιο της επανένωσή της. 

Ευχαριστώντας την Αυστρία και τους πολίτες της για την αλληλεγγύη που επέδειξαν απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για το μέγεθος της κρίσης που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τις διαστάσεις της οποίας κανείς δεν είχε διανοηθεί. 

Αναφορικά με το μέλλον της ενότητας της Ευρώπης, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως σήμερα στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει, ως προς το αν υπάρξει Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και την απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να τη δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με ένα πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, για τη διενέργεια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει σωστή προεργασία. 

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πρότασης από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η έκβασή του θα ήταν συντριπτικά θετική υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και προσθέτοντας πως ο κ. Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει την κατάλληλη στιγμή να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος. 

Απαντώντας στο ερώτημα, πού θα βρίσκεται η ΕΕ το 2020, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής δήλωσε πεπεισμένος πως θα υπάρχει "περισσότερη Ευρώπη", που από την πλευρά της θα πρέπει να παίζει σημαντικότερο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. 

Την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη προς εκείνους που τη χρειάζονται και να μην υπάρχουν από την άλλη πλευρά χώρες που θα εκβιάζουν τις υπόλοιπες -κάτι που συνέβη, όπως είπε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη Βρετανία στο ρόλο αυτό- όπως δεν θα πρέπει να υπάρχουν χώρες που θα ξοδεύουν το 4ο/ο του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, υποστήριξε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. 
   
Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία θα πρέπει επιτέλους, μέσα από ένα δημοψήφισμα, να αποφασίσει εάν θέλει να είναι στην Ευρώπη των "27" ή προτιμά να βρίσκεται σε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ.

 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ