«Απολύτως εύλογο», χαρακτηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ποσό της αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου για το έργο του «Ελληνικού», σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικής με την αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο   Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η εταιρεία «Μπαρτσελόνα Στρατίτζικ Ερμπαν Σίστεμς» στην οποία μέχρι πρότινος μετείχε ο Χοσέ Αθεμπίγιο, ορίστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας για το έργο του «Ελληνικού», μετά από απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.       

Η εταιρεία συνεβλήθη την 1η Σεπτεμβρίου με την πολιτεία και εκπροσώπους της, τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με σύμβαση στην οποία ορίζονται τα παραδοτέα του έργου και ορίζεται η αμοιβή της εταιρείας συνολικού ύψους 180.000 ευρώ. Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κόστη και οι δαπάνες της εταιρείας, καθώς και οι δαπάνες για τα απαιτούμενα ταξίδια και διαμονή των μελετητών» και ότι «ο κ. Αθεμπίγιο δεν λαμβάνει καμία περαιτέρω αμοιβή σε προσωπική βάση».       

Ο υπουργός ενημερώνει ότι «ο Τεχνικός Σύμβουλος εκπόνησε και κατέθεσε άμεσα προτάσεις οι οποίες οδήγησαν σε ένα στρατηγικό δομικό μοντέλο με προσδιορισμό κτιρίων, προκειμένου να αξιολογηθούν η τυπολογία και η μορφολογία της νέας ανάπτυξης και του πάρκου στην περιοχή, επίσης για να υποστηριχθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις της πολιτείας με ενδιαφερόμενους επενδυτές» και «η πρόταση αυτή συνεισέφερε σημαντικά στο σχεδιασμό, δέχτηκε πολλές παραλλαγές και παρουσιάστηκε στον Τύπο».       

Ειδικά για την αμοιβή, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «με βάση τα προβλεπόμενα στην ελληνική νομοθεσία, μια πολεοδομική μελέτη χωρίς προσδιορισμό κτιρίων, ανέρχεται σε 280.000 ευρώ/ στρέμμα, δηλαδή σε 1,7 εκ. ευρώ.

Η προμελέτη μιας τέτοιας μελέτης θα ανήρχετο στο 30% αυτού του ποσού, δηλαδή, 510.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Είναι συνεπώς προφανές ότι το ποσό της αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου για την πραγματοποιηθείσα εργασία είναι απολύτως εύλογο».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που γνωστοποιούσε η τότε κυβέρνηση ο κ. Αθεμπίγιο δεν θα αμοιβόταν για τις τεχνικές συμβουλές που θα παρείχε στο αναπτυξιακό έργο του Ελληνικού. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αποκαλύψει ότι ο τεχνικός σύμβουλος θα αμοιβόταν τελικά με το συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Θέματα:

Καυτά ερωτήματα για τον Παπακωνσταντίνου, το Ελληνικό και τον «άμισθο» Αθεμπίγιο των 180.000 ευρώ!