Με μία ομιλία που είχε προεκλογικά χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, διακήρυξε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως στροφή» και κυρίως «αριστερή στροφή», για να αντιμετωπιστεί η «πρωτοφανής τραγωδία» που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με κορμό την αριστερά και αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς «όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο ορατά γίνονται τα αδιέξοδα της πολιτικής των Μνημονίων».

Για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουν αναθέσει στον κ. Παπαδήμο να ταΐζει την ύφεση με μέτρα, μέχρι την ολοκληρωτική χρεοκοπία και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα, που προβλέπει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας η νέα δανεική σύμβαση, που ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή για να ψηφίσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Επίσης, σημείωσε ότι η νέα δανειακή σύμβαση, πέρα από τα σκληρά μέτρα, θα προβλέπει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, αλλά και τη μετατροπή του δικαίου που διέπει το ελληνικό χρέος από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο, κάτι που θα σημάνει, όπως επισήμανε, τον πλήρη αφοπλισμό των νομικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και τη συνακόλουθη παράδοσή της στις ορέξεις των πιστωτών.

Την εξέλιξη αυτή ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «κολοσσιαίο έγκλημα» και μάλιστα ερήμην του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι «θα είναι μια συνειδητή επιλογή παράκαμψης της λαϊκής βούλησης, που δε πρόκειται να μείνει ατιμώρητη από τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «ο ελληνικός λαός, αργά ή γρήγορα, θα υψώσει το ανάστημά του, ένας νέος Συνασπισμός εξουσίας θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της λαϊκής κυριαρχίας και την ανόρθωση των κοινωνικών ερειπίων, πρώτα από όλα μην αναγνωρίζοντας όλες αυτές τις κατάφορα αντισυνταγματικές αποφάσεις, τις δανειακές συμβάσεις που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στη διεθνή τοκογλυφία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η ηγεσία του βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής κατάρρευσης, ωστόσο, πρόσθεσε, κανείς δεν ανοίγει μια σοβαρή κουβέντα για την πολιτική που τους οδήγησε σε αυτό το σημείο, για να τονίσει δηκτικά ότι «δυστυχώς γι' αυτούς, την κουβέντα την άνοιξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ζητώντας να διερευνηθεί δικαστικά η μεθοδευμένη υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο». Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ τονίζοντας ότι «στην πολιτική ιστορία σπάνια υπήρξε δείγμα τόσο απροκάλυπτου πολιτικού τυχοδιωκτισμού σαν αυτό που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα του κ. Σαμαρά».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για μια νέα δημοκρατική πορεία κοινωνικής ανασύνταξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, και μια νέα διακυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, που θα προτάξει την ιστορική ευθύνη της ενότητας και της ανιδιοτέλειας μπροστά στην κοινωνική καταστροφή και όχι μιας αριστεράς υστερόβουλης και αλληλοσπαρασσόμενης.

Στη συγκέντρωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Γιάννης Μπανιάς και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ