Η αποκάλυψη μιας ανεπιθύμητης προσωπικής ιστορίας ή ενός «μαύρου» σημείου του παρελθόντος αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για κάποιον υποψήφιο σε προεκλογική περίοδο. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για τις ΗΠΑ και τους συντηρητικούς υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Μιτ Ρόμνι, Νιούτ Γκίνγκριτς και Ρον Πολ έχουν από μία ιστορία που σίγουρα θέλουν να ξαχάσουν - ή μάλλον να ξεχάσουν οι ψηφοφόροι.   Για τον Νιούτ Γκίνγκριτς η ετεροθαλής αδελφή του αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι, ακόμα και για την εκλογική του επιτυχία, με τον 68χρονο συντηρητικό πολιτικό μάλλον να ζει ότι απεύχεται περισσότερο ένας Ρεπουμπλικάνος: Η 45χρονη Κάντεϊς Γκίνγκριτς-Τζόουνς είναι λεσβία, έχει παντρευτεί γυναίκα και είναι και ακτιβίστρια, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων!   

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η αδελφή του συντηρητικού πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλους του Κογκρέσου, αποδοκίμασε τις ομοφοβικές δηλώσεις του αδελφού της, δήλωσε ότι από τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους θα προτιμούσε τον Ρόμνι -κυριότελο αντίπαλο του Γκίνγκριτς- και ότι θα ψηφίσει Ομπάμα, θεωρώντας ότι θα είναι καταστροφή αν δεν επανεκλεγεί! Ο γεννημένος στη νότια Πενσυλβάνια συντηρητικός πολιτικός μάλλον θα συμφωνεί με τη ρήση ότι «τους συγγενείς δεν τους διαλέγουμε».

  

Ο εύπορος από την πλευρά του, Μιτ Ρόμνι έχει κατακριθεί για τη δράση του στον επιχειρηματικό τομέα και ιδιαίτερα στις... απολύσεις. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε μεγάλο αριθμό απολύσεων όταν ήταν επικεφαλής εταιρείας που είχε ως αντικείμενο την αγορά και εξυγίανση επιχειρήσεων, της Bain Capital. Ο ίδιος υποστηρίζει αντίθετα ότι δημιούργησε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως, μιλώντας για το πώς οι διοικούντες μιας επιχείρησης μπορούν να διαλέγουν τους ιδιωτικούς ασφαλιστές υγείας, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν σας αρέσει αυτό που κάνουν, μπορείτε να τους απολύσετε. Μου αρέσει να μπορώ να απολύω ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε εμένα». Αυτή τη δήλωση είναι καλύτερο να την ξεχάσουν οι αμερικανοί ψηφοφόροι, την ώρα που οι ΗΠΑ δίνουν μάχη κατά της ανεργίας.  Ο τρίτος υποψήφιος, ο Ρον Πολ μόλις χθες Δευτέρα λαχτάρησε με τον γιό του Ραντ, Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, ο οποίος υποστήριξε ότι συνελήφθη από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σε αεροδρόμιο στο Νάσβιλ του Τενεσί διότι αρνήθηκε πλήρη σωματικό έλεγχο μετά από «μια ανωμαλία στο σαρωτή σώματος». Σίγουρα το τελευταίο που θα ήθελε το μέλος του Κογκρέσου, που δύσκολα θα λάβει το χρίσμα, θα ήταν ο γιός του πίσω από της φυλακής τα σίδερα.  Ο τέταρτος που συνεχίζει στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος, ο Ρικ Σαντόρουμ δεν έχει κάποια ιδιαίτερη «ιστορία» να τον κυνηγά -πέρα από το ότι είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε λεφτά φορολογουμένων της Πενσυλβάνια για την εκπαίδευση των επτά παιδιών του στη Βιρτζίνια. Οι ακροδεξιές και υπερσυντηρητικές του θέσεις και μόνο φτάνουν και περισσεύουν....    


Βαγγέλης Βιτζηλαίος