Αντιμέτωπος όχι μόνον με τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αλλά και του προκατόχου του κ. Χ. Καστανίδη, βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο κ. Καστανίδης άσκησε δριμεία κριτική επί συγκεκριμένων διατάξεων με αιχμή το άρθρο 1 το οποίο αφορά στην αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις. Όπως είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης «για πρώτη φορά θεσπίζεται υφ’ όρων απόλυση και για κακουργηματικές πράξεις», ενώ επιπλέον επισήμανε ότι ενώ ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την δυνατότητα αξιολόγησης της πιθανότητας τελέσεως νέου αδικήματος μετά από την υφ’ όρων απόλυση ενός κρατουμένου, στην εν λόγω διάταξη «δεν αφήνουμε την δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να εκτιμήσει ότι τα βαριά παραπτώματα μπορεί να αποτρέπουν την υφ’ όρων απόλυση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σας παρακαλώ να σκεφθείτε ότι μιλάμε για κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν ποινές μέχρι 10 χρόνια», είπε ο κ. Καστανίδης απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης διατύπωσε ενστάσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «επέλεξε να εξαιρέσει ορισμένα εγκλήματα» και διερωτήθηκε «με ποιο κριτήριο προσδιορίζεται η απαξία για τα εγκλήματα που εξαιρούνται;».  Όπως ανέφερε «η δωροδοκία τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης και ο καταχραστής όχι», χαρακτηρίζοντας την επίμαχη διάταξη «προβληματική», καθώς πέραν των άλλων, «θίγεται και η αρχή της ίσης μεταχείρισης», όπως υποστήριξε, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την διαφωνία του και για την ρύθμιση που αφορά στην υποχρεωτική μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματικές ποινές (μέχρι πέντε χρόνια), χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ταξική», καθώς κάποιοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους. «Απέφυγα να σας πω "κοιτάξτε μήπως αυτό αφορά κάποια κρίσιμα θέματα…"», είπε με υπαινικτικό τρόπο ο πρώην υπουργός συνιστώντας προς τον παριστάμενο υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτή «προσοχή». Υπήρξαν πάντως και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ οι οποίοι διατύπωσαν ενστάσεις και προβληματισμούς όπως η κυρία Μαρία Σκραφνάκη, η οποία ζήτησε «να ξαναδούμε» κάποια πράγματα.

Εν τω μεταξύ, και από την ΝΔ, ακούστηκαν επικριτικά σχόλια. Χαρακτηριστικά ο κ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «είναι στρεβλός ο θεσμός να αποφυλακίζονται κάποιοι δίχως στάθμιση» και επισήμανε ότι «η γενίκευση συνιστά ένα σκαλί προς τα κάτω». «Όταν περιλαμβάνονται και τα κακουργήματα, προκύπτει μείζον θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε αναφερθείς στην υφ’ όρων απόλυση που προβλέπεται και για αδικήματα πέραν των πλημμελημάτων.

ΝΔ και ΛΑΟΣ, καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο («κατά» ψήφισε και το ΚΚΕ), ενώ υπερψήφισαν ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έθεσε για την περαιτέρω στάση του ως προϋπόθεση, όπως δήλωσε ο κ. Θ. Δρίτσας, ότι το νομοσχέδιο «θα παραμείνει ως έχει».

Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο καταψηφίζουν επί της αρχής του τα δυο κόμματα – κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Το πρώτο ήταν και πάλι αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούσε το νέο κώδικα περί ναρκωτικών, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την προσεχή εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι 
το επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, επί του οποίου επικεντρώνονται οι μείζονες ενστάσεις, προβλέπει ότι τους όρους και τις προϋποθέσεις απόλυσης κρατουμένων με τον όρο της ανάκλησης ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης από κρατούμενους που εκτίουν πλημμεληματικές ποινές, αλλά και κακουργηματικές μέχρι δέκα έτη, ενώ διαφυλάσσεται και η ειδικοπροληπτική και αντεγκληματική επίδραση της διάταξης στην συμπεριφορά των απολυομένων, αφού ορίζεται ότι αν εντός πέντε ετών από την απόλυση υποπέσουν σε νέο εκ δόλου αδίκημα, θα εκτίσουν αθροιστικά και την ποινή για την οποία απολύθηκαν.


Πηγή: tovima.gr