Φωτιές άναψε η σημερινή δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη, κατά την οποία παραδέχθηκε πως δεν διάβασε το Μνημόνιο, προτού αυτό ψηφιστεί.  Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γ. Μιχελάκη, εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε: «Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… “είχε άλλες υποχρεώσεις” και “δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει”, αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση.   

Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.    

Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές».  

Όπως ήταν φυσικό, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας: 

«Η ΝΔ και ο κ. Μιχελάκης αρνούνται για μία ακόμη φορά να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Η δήλωση που έχω κάνει είναι "δεν διάβασα το μνημόνιο, δεν το λέω με καμάρι. Ίσα, ίσα το αντίθετο. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου".   

Η δήλωση αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δείχνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να λέμε την αλήθεια.   

Ακριβώς δηλαδή αυτά που ούτε μέχρι το 2009 έπραξε σαν κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία ακόμη και τώρα παραμένει αδιόρθωτη επιμένοντας σε δήθεν υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης ή σε τυφλό αντιμνημονιακό αγώνα.  

Είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ πολλοί συμμερίζονται την ουσία των δηλώσεών μου, γιατί η ειλικρίνεια και η ανάληψη των ευθυνών έχει οπαδούς παντού. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».