«Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία», δήλωσε στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται από χθες, Τρίτη, τη Μόσχα. Την ανάγκη να "αναταχθούν" οι ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και ατά την πρώτη επίσημη υποδοχή του στο Κρεμλίνου, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης, πρώην υπουργό Άμυνας και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ. «Όσοι με γνωρίζουν θα σας πουν ότι όταν δίνω το λόγο μου τον κρατάω. Και όταν λέω ''we mean business'', το εννοώ», δήλωσε στον ανταποκριτή του ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ.  Μιλώντας στο ρωσικό ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας» αναφέρθηκε στα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο οποίος αν και «είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει εδώ και τέσσερα χρόνια, τώρα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν». Όπως εξήγησε, υπάρχει η πρόθεση «να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος». 

«Ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες» σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ συμπληρώνοντας ότι 
«υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών…».

«Είναι ιδιαίτερη ανάγκη να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, ειδικά τώρα, που είναι μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, αλλά και μεγάλη η οικονομική δυσπραγία για την Ελλάδα. Η συνεργασία είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, περιγράφοντας ως τομείς προτεραιότητας την ενέργεια, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Στο φιλοφρονητικό καλωσόρισμά του ο Σ. Ιβανόφ χαρακτήρισε τη ΝΔ «κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας» και εγκωμίασε τις στενές σχέσεις συνεργασίας με την Ενιαία Ρωσία, τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και σε επίπεδο ηγετών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Αναφερόμενος προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά ο κ. Ιβανόφ είπε ότι «σας γνωρίζουμε ως υποστηρικτή της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά τα γνωστά προβλήματα και τις καθυστερήσεις, που υπήρξαν», ενώ αναφέρθηκε στις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Ελλάδα και τις ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις του από το φιλικό κλίμα, που συνάντησε εκεί με όλες τις προηγούμενες επίσημες ιδιότητές του ως υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και όταν ανεπισήμως «επισκέφθηκα αγώνες μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού».

Ο Σ. Ιβανόφ θεωρείται στενός πολιτικός υποστηρικτής του Β. Πούτιν και η πρόσφατη ανάδειξή του στην ηγεσία της Προεδρικής Διοίκησης χαρακτηρίζεται ως "προετοιμασία του εδάφους" για την επιστροφή του Ρώσου πρωθυπουργού στον προεδρικό θώκο του Κρεμλίνου, μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.


«Δεν αποτελεί λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» 

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς τόνισε στο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική». Παρατηρώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ξένου Τύπου αλλά και της παγκόσμιας κρίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ελληνικός λαός θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον, να μετατρέψει τη χώρα του σε υπόδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες, τις οποίες θα αναζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε από κοινού, με όλους τους φίλους μας».

PSI: Να κάνουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι «δεν θα ήταν σωστό να ασκήσω κριτική αυτή τη στιγμή, που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο σημαντικό στάδιο. Οφείλω να σας πω όμως, ότι είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς δήλωσε θετικός ως προς την κατάργηση της βίζας για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και ανακοίνωσε την πρόταση της ΝΔ να χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής για 10 χρόνια, σε όσους Ρώσους και κατοίκους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πρώτων, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά δελτία ειδήσεων στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ «πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις», αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι "συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία".

Ο κ. Σαμαράς, δέχθηκε επίσης και αρκετές ερωτήσεις για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τις πρόσφατες ρωσικές αντιδράσεις σε αυτήν. Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση της μονής Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το θέμα περί ευθυνών πολιτικών προσώπων έχει κλείσει οριστικά. 


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιεί από χθες, Τρίτη, τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία. 
Στις ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Γερουσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο
Στις 17:00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί το Ναό του Σωτήρος, ενώ την Πέμπτη στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ