Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου προέδρου της ΚΟ άμεσα. Μετά την σχετική πρόταση Σκανδαλίδη, στη Βουλή, άρχισε να διακινείται κείμενο υπογραφών με αίτημα την σύγκλιση της ΚΟ . Η έμπρακτη αμφισβήτηση  των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, πυροδοτήθηκε από τη χθεσινή εικόνα διάλυσης που παρουσίασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όταν άλλοι βουλευτές καταψήφιζαν και άλλοι δήλωναν «παρών».

Δεν μπορεί πλέον να θεωρείται τυχαία η παρέμβαση Σκανδαλίδη, ο οποίος διαπίστωσε «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» και πρότεινε την άμεση σύγκλισή της για «να εκλέξει τον Πρόεδρό της».

Ιδιαίτερα όταν πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Ευάγγελο Βενιζέλο και φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να συμφωνεί με τη διαδικασία.

Κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκλογή προέδρου από την ΚΟ εμφανίζονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο δεύτερος το δήλωσε ήδη δημοσίως και ο πρώτος λέγεται ότι υπογραμμίζει πως αυτή η διαδικασία θα τραυματίσει την ενότητα του κόμματος.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, αλλά όχι για να εκλέξει Πρόεδρο. Η σχετική πρόταση απερρίφθη, ενώ η Ελπίδα Τσουρή διακινούσε ακόμη το κείμενο υπογραφών.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν και επισήμως τονίζουν ότι θα τηρηθούν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, ανεπισήμως δεν αποκλείουν τίποτα, μιας και το χρονοδιάγραμμα εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τη βούληση του ιδίου του Γ. Παπανδρέου.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, σε δήλωσή του αργά το απόγευμα, τονίζει ότι οι διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προσδιοριστεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Α. Σαμαράς θεωρεί δεδομένο ότι το PSI θα ολοκληρωθεί ως τις 5 Μαρτίου και οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο ως τις 8 Απριλίου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής που συνεδριάζει στην Κόστα Ρίκα, αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο νέος πρόεδρός της να μπορεί να εκλεγεί χωρίς κατ ανάγκην να είναι εν ενεργεία πρόεδρος κόμματος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εκλέξουμε τον νέο πρόεδρο και γραμματέα με ανοιχτές διαδικασίες στο Συνέδριο», είπε στην Κόστα Ρίκα ο Γ. Παπανδρέου αιφνιδιάζοντας τους συνέδρους οι οποίοι πάντως υιοθέτησαν την πρότασή του και τον ενθάρρυναν να είναι εκ νέου υποψήφιος. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με την διαδικασία που έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη Μαρτίου θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Ταυτοχρόνως όμως, εκτιμάται ότι αποδεσμεύει πλήρως το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να επιταχύνει αν θέλει τις διαδικασίες αλλαγής της ηγεσίας, κάτι που μετά τη χθεσινή εικόνα της ΚΟ με την καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, αρχίζει να θεωρείται πιθανό.
.
Σχετικό Θέμα: