Η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Τεούτα Αρίφι, κατά τη σημερινή της συνάντηση στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, επρόκειτο να του επιδώσει επιστολή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον ομόλογό του της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, με την οποία ο κ. Γκρούεφσκι ζητά συνάντηση το συντομότερο δυνατό.  Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, το περιεχόμενο της οποίας μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ", αρχικά εκφράζει τη διάθεση της ΠΓΔΜ για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με όλους τους γείτονες της. 

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πνεύμα της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας απαιτεί ένα αμοιβαίο, απευθείας υψηλόβαθμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανοιχτών ζητημάτων, η διευθέτηση των οποίων είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημειώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. 

«Επομένως, επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω την ανάγκη για μια συνάντηση με εσάς, εκφράζοντας την ετοιμότητά μου να έλθω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, η να έλθετε εσείς στα Σκόπια, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή να συναντηθούμε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που εσείς επιλέξετε, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες για τα διμερή ζητήματα και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μου» προσθέτει.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκφράζει την πεποίθηση ότι «μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο και θετικό μήνυμα στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, η οποία μαζί με τη θετική απόφαση και τις συστάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα συνέβαλε στην περιχαράκωση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας θετικής ατμόσφαιρας, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας».

«Επιτρέψτε μου με αυτή την επιστολή να εκφράσω ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας, αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας» αναφέρει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι. 

«Αναμένοντας τη θετική σας απάντηση για πραγματοποίηση συνάντησης, παρακαλώ δεχθείτε για ακόμη μια φορά, κ. πρωθυπουργέ, την έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μου» καταλήγει ο κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή του αυτή προς τον κ. Παπαδήμο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ