Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το επιτόκιο και το ύψος που θα «κλειδώσει» τελικά το ελληνικό... κούρεμα. Με ομάδα ειδικών που θα συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις για το PSI επιστρέφει στην Αθήνα ο Τσάρλς Νταλλάρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ομάδα θα βοηθήσει στην επίλυση νομικών και τεχνικών εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τη συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές, τις ελληνικές αρχές, τους Ευρωπαίους εκπροσώπους και τους απεσταλμένους του ΔΝΤ προσκρούουν στα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων που θα προσφερθούν στους πιστωτές, οι οποίοι θα δεχθούν να διαγράψουν τις μισές από τις πιστώσεις τους.

Ο γενικός διευθυντής του IIF επανέλαβε ότι αρνείται να προχωρήσει σε παραγραφή πέραν του 50% και υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή και η οποία βασίζεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, για την οποία – όπως είπε - δεν έλαβε «επίσημη» απάντηση.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας» για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Λόγω της αναζωπύρωσης των προσδοκιών ότι θα υπάρξει συμφωνία για το PSI, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μεγάλη άνοδο 4,81%, στις 737,26 μονάδες.
TAGS