Επανέφερε στην ατζέντα του τις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό ο Αντώνης Σαμαράς, επιδιώκοντας να οικοδομήσει διακρατικές συνεργασίες για την επόμενη ημέρα και επιχειρώντας παράλληλα να διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων για την Ελλάδα εν όψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται παγκοσμίως, σε γεωστρατηγικό επίπεδο.    
Από την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη Μόσχα ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Σερκέι Ιβάνοφ, επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, και την πρόεδρο της Γερουσίας Βαλεντίνα Μαβιένκα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.  
«Σας γνωρίζουμε ως υποστηρικτή της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Σεργκέι Ιβάνοφ.  

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα «αε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:  Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα».   

«Στόχος μας είναι όχι μία ευκαιριακή, αλλά μία μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως διαπίστωσε μεγάλη προθυμία από όλους για προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών.   

«Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σαμαράς, καταλήγοντας πως «ο δρόμος έχει ανοίξει, με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».

Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό πεδίο καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή τους.    
 
Η συνάντηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από ρωσικά επενδυτικά σχήματα για εκμετάλλευση ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και πολυεπίπεδες συνέργιες μεταξύ των δύο χωρών.    

Σημειώνεται ότι, όπως από τα μέσα Δεκεμβρίου είχε γράψει το Newpost.gr, εν μέσω κατακλυσμιαίων εξελίξεων στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στο άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ένας «άσσος στο μανίκι» τον οποίο ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ώστε να επανακαθοριστεί η θέση της Ελλάδας στη μεσογειακή λεκάνη.