Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπό τον Λουκά Παπαδήμο πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και με την περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό και στις επικουρικές συντάξεις να έχουν πέσει στο τραπέζι κατά τις απαιτήσεις της τρόικας. Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος , σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.   

Παράλληλα, τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους υπουργούς οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς δεν υπάρχει ως θεσμός στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, επιμένουν στην περικοπή των επικουρικών, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ακόμη, ζητούν να μπει τέλος σε προνόμια στις ΔΕΚΟ και να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποίησεις.

Η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να γίνει προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα. Για την ώρα, δηλαδή, αποκλείστηκαν νέοι φόροι και άλλες οριζόντιες περικοπές.

Παράλληλα, τονίστηκε εκ νέου η διαπίστωση ότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι αλληλένδετα, ενώ αναμένεται και έκθεση της Τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI.

Αν στην εν λόγω έκθεση - στην οποία συνυπολογίζονται και άλλοι δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας - εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα αλλάξει το PSI, αφού πρώτα επισημανθούν ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν μετά την σύσκεψη ότι στην αυριανή συνάντησή του με την τρόικα ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ο υπουργός Εργασίας πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%. Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια
, ο κ. Παπαδήμος υποδέχεται τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλλάρα.
 

Με πληροφορίες από protothema.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχετικό θέμα: Σόιμπλε: Να δράσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση αν θέλει συνέχιση της βοήθειας