Άγνοια νόμου σε όσους τον επικρίνουν για την κίνησή του να θέσει ερώτημα για την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να πράξει το αυτονόητο καθήκον και χρέος του. «Ήμουν ήδη στη διαδικασία σύνταξης των ερωτημάτων όταν ο κ. Πεπόνης επισκέφθηκε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του ενεχείρησε το φάκελο με τα θέματα της ΕΛΣΤΑΤ», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί παρέμβασής του στο έργο των δύο οικονομικών εισαγγελέων, συμπληρώνοντας ότι για το μόνο που μπορεί να ελεγχθεί είναι γιατί καθυστέρησε και δεν έστειλε από την πρώτη στιγμή το ερώτημα για την αντικατάσταση τους.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι αν έχει αρμοδιότητα ο υπουργός αλλά πώς την ασκεί.

Σημείωσε δε, ότι όταν πριν τρία χρόνια, σε παρεμφερή περίπτωση με τους δύο εισαγγελείς Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηδάκης έκανε δεκτό το αίτημα, ζητώντας τους να συνεχίσουν μέχρι τέλος τη δουλειά τους.