«Δύο χρόνια μετά νομίζω πως, εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς και εκ του αποτελέσματος, ό, τι και να λες, δείχνει ότι θέλεις να διασώσεις πολιτικά τη δική σου θέση σε σχέση με την εικόνα του κόμματος», υπογράμμισε ο Σπύρος Βούγιας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στον «ΒΗΜΑ 99,5», σχετικά με τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη.  «Η κριτική, επειδή άκουσα και τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον παρακολουθώ κι εγώ στην προσπάθειά του να αλλάξει τη σχετική του θέση, θέαση των πραγμάτων, αλλά εκ των πραγμάτων εκ των υστέρων, νομίζω ότι βοηθάει όταν είναι δημιουργική, βελτιωτική της κατάστασης και γίνεται στην ώρα της. Δηλαδή κάποιος που μιλούσε τον Μάϊο δικαιούται να συνεχίσει να μιλάει και τώρα. 

Όταν έχεις κάνει τόσα πολλά λάθη συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια, νομίζω πως μπορείς να τα ομολογήσεις βέβαια, αλλά δεν μπορείς να ζητάς ξανά να γίνεις ηγέτης ενός κόμματος ενός χώρου αν έχεις κάνει τόσα πολλά λάθη». 

Και συνέχισε, αναφορικά με την ανάγνωση του μνημονίου: «Νομίζω ότι όλοι το διάβασαν με τον δικό τους τρόπο στον χρόνο που είχαν, περισσότερο του οικονομικού επιτελείου, γιατί ξέρετε κάθε υπουργός είχε την υποχρέωση να διαβάσει το κομμάτι του μνημονίου που αφορούσε το δικό του υπουργείο.

Η έκφραση του κ. Χρυσοσχοίδη νομίζω ότι αδίκησε, πρωτίστως, τον ίδιο και την προσπάθεια που έγινε εκείνο το διάστημα».

Τι πιστεύει όμως ο κ. Βούγιας για τις δημοσκοπήσεις; «Το δημοσκοπικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, σχετίζεται με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Μιλώ με κόσμο, φίλους, ψηφοφόρους, μέλη ή μη μέλη ή μέλη, που αναρωτιούνται τι θα ψηφίσουν,τώρα στη Θεσσαλονίκη και βλέπω ότι περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της ασάφειας μέσα στο πολιτικό χώρο και στο κόμμα, νομίζω ότι ενδέχεται πολλοί από αυτούς να ψηφίσουν ένα άλλο κόμμα, ένα μικρότερο κόμμα, αριστερό ή αριστερότερο κόμμα. 

Περιμένουν το επόμενο βήμα μιας καινούριας αφήγησης, όσο μπορεί να συγκροτηθεί μια καινούρια αφήγηση, μέχρι τις εκλογές, γιατί μετά πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη, ανοιχτή συζήτηση κι αυτό αφορά τις εξελίξεις που περιμένουμε τον Μάρτιο και το καινούριο πρόσωπο του προέδρου που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με μια ανασύνταξη και δυο καλές ειδήσεις».

Όσον αφορά στην πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βούγιας διευκρίνισε: «Νομίζω πρότεινε, απλώς, να υπάρχει κάποιος να συντονίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Δεν είπε να βγάλουμε τώρα τον Πρόεδρο, όπως εξήγησε διορθωτικά μετά ο ίδιος, αντί για τον Μάρτιο, το αποφασίσαμε, προχθές, νομίζω ότι δεν μπορούμε κάθε βδομάδα να αλλάζουμε.

Σίγουρα πρέπει η εικόνα της αταξίας και της ακυβερνησίας μιας ομάδας βουλευτών, οι οποίοι επηρεάστηκαν, το έζησα και μέσα στη Βουλή, ήταν πολύ κακή εικόνα, που πιέζονταν από συντεχνίες, οι οποίες κυκλοφορούσαν σε πολύ μεγάλο αριθμό, να εκλείψει».

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως όλα θα κριθούν στις εκλογές, τις οποίες θεωρεί «λυτρωτική διαδικασία και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τη δική του ανοιχτή αυτοκριτική μετά για να δούμε εάν έχει λόγο ύπαρξης στη συνέχεια και θα πρέπει να βγάλει ένα νέο πρόεδρο, ένα πρόσωπο που θα έρχεται από το μέλλον κι όχι από το παρελθόν, όπως είπα και σε άλλη συζήτηση, οξειδωμένο από τη διακυβέρνηση και τη φθορά των δύο τελευταίων χρόνων».