Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ελληνορωσικές σχέσεις και η κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε : «Η συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική, σε όλα τα ζητήματα.

Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας.

Μιλήσαμε ακόμα για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος».

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ευχαριστώντας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για την «ευαίσθητη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφασή του, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, να συμβάλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Κατά την προσφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ότι ενημερώνεται τακτικά, ακόμη και με «αναφορές σε βίντεο, σχετικά με τη διανομή ζεστών τροφίμων σε όσους βρίσκονται εν ανάγκη», γι' αυτό και ευλόγησε «τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων σε όλους τους ναούς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ευελπιστώντας ότι αυτή η συμβολική - μπορεί και όχι μόνο - χειρονομία θα βοηθήσει κάποιους ανθρώπους στη δύσκολη στιγμή».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων της Εκκλησίας της Ελλάδας, «προκειμένου να μπορέσει η Ρωσική Εκκλησία να συμμετάσχει σ' αυτήν την καλή πράξη, παροχής βοήθειας σε όσους είναι εν ανάγκη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «σήμερα, πράγματι, περνάμε μια δύσκολη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι, μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγούμε από την κρίση αλώβητοι», εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η Ευρώπη «θα ξεπεράσει τις δικές της αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο».

Ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις εκείνες μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας, εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές αυτές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία «και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας", είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι "η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «εκτός από την ανάγκη να κάνει κανείς αναλύσεις με αριθμούς και με λογιστικά μέσα, έχουμε, ως λαός, την ανάγκη να υπάρχει και πνευματική ανάταση. Χαίρομαι που η Ορθοδοξία προσβλέπει ακριβώς σ' αυτό, δηλαδή στο δικαίωμα που δίνει στον απλό τον κόσμο να στηρίζεται πάνω της, για να έχει τη δύναμη της πνευματικής αυτής ανάτασης, που είναι απαιτούμενο προκειμένου να βγούμε από την κρίση και πιο εύκολα και πιο ομαλά».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε την Ορθοδοξία «πολύ σημαντικό συστατικό της εθνικής ταυτότητας, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων" και αναφέρθηκε σε σειρά ιερών κειμηλίων από την Ελλάδα, όπως τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου και η Τίμια Ζώνη της Παναγίας από το Άγιο Όρος, για τα οποία "ο ρωσικός λαός αποκρίνεται πολύ εγκάρδια στην έλευση προσκυνημάτων».

«Εκατομμύρια άνθρωποι, παρά το δυνατό κρύο, περιμένουν επί πολλές ώρες στις ουρές να προσκυνήσουν τα κειμήλια αυτά. Ούτε ένα πολιτικό συλλαλητήριο, ούτε ένα αθλητικό γεγονός δεν έχει συγκεντρώσει τόσους ανθρώπους, όσοι προσέρχονται να προσκυνήσουν τα κειμήλια που μας φέρνουν. Και όσο ισχύει αυτό, έχουμε ελπίδα για το μέλλον», είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, αναφερόμενος ειδικότερα και στο θέμα της τίμησης των νεομαρτύρων, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων, «τους οποίους αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη ευλάβεια».