Μείωση στις επικουρικές συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις στο Δημόσιο μέσω κατάργησης οργανισμών και άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο δεκασελίδο υπόμνημα της τρόικας που παρέδωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στους αρμόδιους υπουργούς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο δεκάσελιδο κείμενο, που αποτελεί ουσιαστικά τις βασικές αρχές του «δεύτερου Μνημονίου», αναφέρονται οι «εντολές» των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε το σύνολο των παρεμβάσεων στα εργασιακά και η κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του 2011, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, καθώς και από τον τομέα της Αμυνας και όχι με την επιβολή νέων φόρων.

Αναλυτικά το νέο πακέτο
της τρόικας που απαιτείται για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης περιλαμβάνει:  


- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2012. 

- Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω καταργήσεων οργανισμών. 

- Eνίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και μειώσεις μισθών στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ

- Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης. 

- Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες. 

- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους. 

- Το άνοιγμα επιπλέον 20 επαγγελμάτων όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ

Την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. 

Την μείωση κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

- Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν σε δόσεις. 

- Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).

- Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κλπ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

- Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση. 

- Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Σαχινίδης.  

Εν τω μεταξύ, για σήμερα έχει προγραμματιστεί το ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιωργο Κουτρουμάνη. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του κ. Κουτρουμάνη και εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπήρξε μία κατ' αρχήν συμφωνία για τους μισθούς στον ιδιωτιικό τομέα. Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις τα κόμματα θα κατέθεταν τις προτάσεις στον υπουργό Εργασίας το βράδυ της Πέμπτης.


Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το επιτόκιο με το οπoίο θα «κλειδώσει» τελικά το PSI. O κ. Τσαρλς Νταλλάρα θα γίνει εκ νέου δεκτός σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Λουκά Παπαδήμο σε σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά Θέματα:


Καψής: Δεν τίθεται θέμα νέων φορολογικών μέτρων